Legea antilegionară şi revolta de la IICCMER. Foştii deţinuţi politici, solidari cu Radu Preda

Radu Preda
Radu Preda (Epoch Times România)

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii Comuniste din România (AFDPR) îşi exprimă solidaritatea cu directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) Radu Preda, după ce cinci dintre membrii Consiliului ştiinţific al institutului au decis să se autosuspende din acest for în încercarea de a determina schimbarea acestuia din funcţie.

Declaraţiile lui Radu Preda pe tema aşa-numitei legi antilegionare, care, în opinia lui este de fapt o lege "pro-comunistă", a declanşat o mică revoltă internă la IICCMER.

Zoe Petre, Dennis Deletant, Cristian Pârvulescu şi William Totok au transmis luni că se autosuspendă din Consiliul ştiinţific al IICCMER "până în momentul desemnării unui nou preşedinte executiv al acestui institut de către Guvernul României". Pe surse, a ieşit informaţia că şi Adrian Cioroianu le-ar fi urmat exemplul.

Conducerea AFDPR, ţinând cont de părerea unanimă a celor 242 de delegaţi ai celui de al XXII-lea Congres, şi-a exprimat, marţi, în cadrul unui comunicat de presă, solidaritatea cu Radu Preda subliniind buna colaborare de până acum.

Foştii deţinuţi politici au transmis că îl susţin pe Radu Preda în toate demersurile sale, implicit în încercarea de amendare în regim de urgenţă a controversatei legi antilegionare, "în sensul eliminării ambiguităţilor, precum şi a posibilităţii ca anumite articole să fie interpretate abuziv şi introducerea în aceeaşi lege a condamnării comunismului ca fiind un regim "criminal şi ilegitim".

În luările de cuvânt din cadrul celui de al XXII-lea Congres al AFDPR, delegaţii au atras atenţia asupra caracterului neconstituţional al legii antilegionare şi au votat în unanimitate rezoluţia prin care să se solicite Avocatului Poporului să ceară Curţii Constituţionale a României să o abroge pentru că este fundamental neconstituţională, antidemocratică şi inoportună.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect vă recomandăm să citiţi Declaraţiile lui Radu Preda privind Legea antilegionară provoacă o revoltă internă la IICCMER

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.