Lecţii de conducere de la Aristotel

.
. (Photos.com)

Aristotel a spus odată, "cel care nu poate fi un bun discipol, nu poate fi un bun lider." La începutul carierei mele, mentorul meu mi-a spus acest citat. El mi-a citat aceste cuvinte tocmai pentru că nu eram unul bun. Văzând potenţialul meu, el mi-a repetat cât de talentat eram, însă eu îmi eram cel mai mare duşman. Până când nu am învăţat să fiu un membru al echipei bun, dezvoltarea mea era întotdeauna limitată. La acea vreme, m-am simţit jignit de această declaraţie. Pe vremea aceea eram foarte înfumurat şi nu acceptam prea uşor vreo critică constructivă. Credeam că ştiu totul si urmam propria mea cale, gândindu-mă că aşa acţionează liderii. Evident, aveam concepţii greşite atunci. Din fericire, pot râde despre asta acum.

Nu am înţeles ce însemna cu adevărat să fiu un bun membru al echipei şi de ce era atât de important. A durat ceva vreme şi o auto-descoperire ca să înţeleg despre ce era vorba. Ca persoană tânără şi ambiţioasă, nerăbdătoare de avansarea în carieră, am învăţat câteva lecţii dure. Am văzut cum colegii mei obţineau promovări despre care consideram că mi se cuvin şi nu înţelegeam de ce eram trecut cu vederea. Norocul meu a fost că am avut un mentor bun, care mi-a arătat calea de urmat.

La moment acela, definiţia mea limitată despre un lider se învârtea în jurul a fi diferit, a mă deosebi de mulţime, a nu lăsa pe alţii să mă influenţeze şi a lua propriile mele decizii. Acesta idei mi-au fost inoculate de copil. Întotdeauna am crezut că dacă te descurci şi îi depăşeşti pe alţii, atunci eşti demn de avansare în funcţii de conducere. După cum am aflat, există mai mulţi factori pe care companiile îi iau în considerare atunci când avansează angajaţii în roluri de management, care valorează mai mult decât performanţa ca individ.

Ştiind că doresc un rol de conducere, mentorul meu m-a întrebat cum mă aşteptam ca alţii să mă urmeze cu adevărat, dacă eu nu ştiu cum să urmez alţi lideri prea bine. Acest lucru m-a marcat. Avea dreptate. Dacă voiam să fiu un lider, trebuia să pot învăţa pe alţii. Dar cum aş fi putut învăţa ceva ce nu ştiam să fac? Întreaga mea perspectivă s-a schimbat din acel moment. Cum să fac oamenii să îmi fie loiali, dacă eu nu ştiu cum să fiu loial? Cum învăţ oamenii să-mi urmeze instrucţiunile, dacă întotdeauna mă abat de la instrucţiuni? Cum pot învăţa pe alţii să coopereze şi să aibă spirit de echipă, dacă eu nu am?

Aristotel: "Cel care nu poate fi un bun discipol, nu poate fi un bun lider"

Spun aceastea pentru mulţimea de candidaţi cu care lucrez şi care doresc o avansare în funcţii de conducere. Mai ales pentru cei care îmi spun cât de buni sunt şi că au performanţe mai bune decât colegii lor. Societăţile şi organizaţiile caută mereu lideri buni. Asta pentru că există un numar limitat de astfel de indivizi. Întotdeauna vor exista mai mulţi din cei care lucrează bine decât lideri buni. Doar îndeplinirea atribuţiilor foarte bine nu este suficient dacă doriţi să avansaţi în management. Ei nu vor promova pe oricine. Dacă vă doriţi cu adevărat să avansaţi în roluri de conducere, întrebaţi-vă "Sunt un membru al echipei bun?"

Song Woo, expert în managementul angajării şi carierei, este preşedintele şi directorul executiv al Grupului de Management Lighthouse.