Leancă s-a întâlnit astăzi cu noul şef al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina

Iurie Leancă
Iurie Leancă (gov.md)

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit în dimineaţa zilei de astăzi cu noul şef al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina, Francesco Bastagli. Acesta a fost numit la 29 martie 2014. La întrevedere a fost prezent şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

„Sunt bucuros să vă salut aici, la Chişinău. De asemenea, îmi face o deosebită plăcere că avem pe cineva cu aşa experienţă în fruntea misiunii EUBAM. Sper să avem o conlucrare cât mai reuşită, deoarece EUBAM are un rol important în ţara noastră şi datorită experienţei dumneavoastră, Republica Moldova va merge într-o direcţie corectă”, a precizat Iurie Leancă.

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind proiectele comune realizate în Republica Moldova şi perspectivele de dezvoltare a cooperării. De asemenea, ei s-au referit la situaţia din regiune.

La rândul său, Francesco Bastagli a reconfirmat disponibilitatea EUBAM de a sprijini în continuare Republica Moldova.

„De trei săptămâni, sunt la Chişinău şi mă bucur să fiu aici, într-un moment atât de fericit pentru relaţia Republicii Moldova şi Uniunii Europene, obţinerea regimului liberalizat de vize”, a menţionat oficialul.

Şeful Guvernului de la Chişinău a apreciat înalt asistenţa EUBAM oferită autorităţilor vamale şi celor ale grănicerilor din Republica Moldova şi Ucraina, în special, preluarea practicilor europene privind securizarea frontierei. În acest context, Premierul a menţionat că R. Moldova contează în continuare pe asistenţa UE.

Pe parcursul a aproape opt ani, EUBAM îndeplineşte funcţiile de asistenţă în cooperare dintre serviciile de resort din Republica Moldova şi Ucraina privind securizarea frontierei, prin care a contribuit substanţial la intensificarea cooperării bilaterale moldo-ucrainene şi realizarea proiectelor comune.

Francesco Bastagli a ocupat funcţia de Reprezentant Special al lui Kofi Annan pentru Sahara Occidentală. Înainte de aceasta, a activat în calitate de Şef Adjunct al Misiunii ONU în Kosovo (2002-2005) şi Coordonator Rezident al ONU în Republica Islamică Iran (1999-2002).

Pe parcursul carierei sale la ONU, Bastagli, de asemenea, a deţinut funcţii de conducere în domeniul controlului criminalităţii şi al drogurilor, energiei nucleare, problemei palestiniene şi a refugiaţilor din America Centrală. Înainte de a se alătura Misiunii EUBAM, oficialul a fost consilier principal la Institutul pentru Studii Politice Internaţionale din Milano.