Leancă: Ne-am comportat totdeauna ca parteneri responsabili, nu am antagonizat poziţia Moscovei

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Epoch Times România)

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat miercuri cu mai mulţi producători şi exportatori de fructe şi legume, dar şi cu cei din industria de prelucrare, despre măsurile ce ar urma să fie întreprinse imediat, ca urmare a interdicţiei impuse de Federaţia Rusă, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. La întrevedere au participat şi ministrul Agriculturii Vasile Bumacov, reprezentanţi ai altor ministere responsabile şi ai agenţiilor specializate.

Şeful Executivului a anunţat că Guvernul va intensifica discuţiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldoveneşti. Totodată, el a precizat că piaţa belarusă este deschisă, în continuare, pentru aceste produse. În context, Premierul a spus că în a doua jumătate a lunii septembrie, la Chişinău, este aşteptată vizita preşedintelui Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko. Premierul, a mai menţionat că Republica Moldova nu doreşte să piardă piaţa rusească.

„Dacă analizaţi relaţia noastră cu Federaţia Rusă pe parcursul ultimilor patru ani şi jumătate, veţi constata că ne-am comportat totdeauna ca parteneri responsabili, nu am antagonizat poziţia Moscovei nici din punct de vedere al relaţiilor bilaterale, nici sub aspectul intereselor ei în regiune”, a declarat Iurie Leancă.

Prim-ministrul a mai declarat că Acordul privind Zona de liber schimb cu UE va începe să fie pus în aplicare începând cu 1 septembrie, adică, mai devreme decât se preconiza iniţial.

„Decizia, deşi neplăcută, nu ne-a luat prin surprindere. Am început cu Ministerul Economiei, cel al Agriculturii şi Industriei Alimentare, împreună cu partenerii noştri din Uniunea Europeană, să pregătim condiţiile ca, atunci când Zona de Liber Schimb va fi valabilă, să puteţi folosi producţia de mere, prune, struguri, roşii. Ideea noastră a fost să punem în aplicare această Zonă de Liber Schimb începând cu 1 octombrie. Acum, fiindcă a fost luată decizia de la Moscova, am convenit ca Zona de Liber Schimb să fie pusă în aplicare din 1 septembrie. Aceasta înseamnă că, până la 1 septembrie, trebuie să vă ajutăm să fiţi gata să puteţi vinde mere, struguri, în Polonia şi România. În ultima perioadă au avut loc mai multe discuţii cu oficialii europeni, inclusiv cu Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş şi cel al Sănătăţii şi Protecţiei Consumatorilor, Tonio Borg, care a vizitat recent Republica Moldova. Totodată, avem înţelegeri cu mai multe reţele comerciale din Europa unde ar putea să fie comercializate produsele noastre, inclusiv vinurile, şi vom extinde această listă”, le-a spus Iurie Leancă producătorilor agricoli.

Aceştia, la rândul lor, au salutat decizia anunţată ieri de Premierul Iurie Leancă.

„Am primit foarte bine iniţiativa dumneavoastră de a oferi câte un măr pe zi elevilor, copiilor din grădiniţe, tinerilor din Armata Naţională. Astfel de măsuri ne vor ajuta să ieşim din situaţie. Am susţinut parcursul european şi eram conştienţi că urmau să apară dificultăţi impuse de Rusia. Noi suntem pregătiţi să vindem produsele pe alte pieţe, inclusiv pe cea arabă”, au spus producătorii veniţi la întâlnirea cu şeful Executivului.

Părţile au convenit să fie creat un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerelor Agriculturii, Economiei şi Finanţelor, din producători şi procesatori, pentru a definitiva un set de măsuri. Totodată, s-a ajuns la înţelegerea ca Guvernul să se axeze pe două priorităţi: să asigure accesul la noi pieţe şi să examineze posibilitatea suplimentării Fondului de subvenţionare.

În final, Iurie Leancă a spus că discuţiile au fost utile şi a precizat: „O soluţie imediată la situaţia creată sunt cele 20 de milioane de lei pentru a oferi câte un măr pe zi în grădiniţe, şcoli, Armata Naţională, taberele de odihnă, şi urmează să stabilim un proces de transfer transparent. Totodată, discutăm cu colegii noştri de la Bruxelles, Bucureşti, Varşovia, Germania, astfel încât să putem amortiza acest efect al deciziei luate de cei de la Moscova”, a declarat şeful Cabinetului de Miniştri.

Interdicţia importului de fructe şi conserve moldoveneşti pe piaţa rusă a fost instituită de către autorităţile de la Moscova la 21 iulie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe