Le Monde: Misiunile diplomatice franceze au fost spionate de SUA cu ajutorul unor tehnici inovatoare

(THOMAS COEX / AFP / Getty Images)

Serviciile secrete americane nu doar că au interceptat zeci de milioane de comunicaţii din Franţa, dar au spionat şi ambasada acestei ţări la Washington şi misiunea ei permanentă pe lângă Naţiunile Unite de la New York, scrie marţi cotidianul Le Monde, dezvăluind programe inovatoare pentru culegerea de informaţii.

Ziarul francez face referire la documente secrete ale Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), furnizate de fostul consultant CIA, Edward Snowden, în care se detaliază tehnicile de spionaj electronic folosite la supravegherea misiunilor diplomatice franceze. Le Monde relatează astfel despre programul 'Genie', una dintre iniţiativele de bază ale NSA, prin care programe de monitorizare sunt implantate în calculatoare de la distanţă.

Printre metodele de interceptare a comunicaţiilor utilizate în cazul diplomaţilor francezi poate fi identificată aşa-numita metodă 'Highlands', prin care calculatoarele sunt piratate cu ajutorul unor astfel de programe instalate de la distanţă. O alta este metoda 'Vagrant', folosită la captarea informaţiilor doar prin accesarea monitorului calculatorului, în timp ce metoda PBX constă în implicarea în conversaţiile online ale diplomaţilor francezi, aşa cum se întâmplă în cazul conferinţelor telefonice.

Rapoarte întocmite pe baza analizei bugetului serviciilor secrete americane din anul 2011 arată că numai pentru proiectul 'implanturilor spion' s-au cheltuit 652 de milioane de dolari. În acelaşi an au fost atacate în acest mod zeci de milioane de calculatoare, iar proiectul are în vedere extinderea acestei operaţiuni cu ajutorul programului 'Turbine'. Serviciul din cadrul NSA însărcinat cu aceste proiecte este 'Tailored Access Operation', ce desfăşoară operaţiuni ofensive.

Un document datat din luna august 2010 precizează interesele urmărite de serviciile secrete americane prin aceste operaţiuni de spionaj electronic. De exemplu, o asemenea acţiune a jucat un rol important în obţinerea unui vot favorabil în Consiliul de Securitate al ONU pentru instituirea de noi sancţiuni împotriva Iranului, pe data de 9 iunie 2010. Atunci, Brazilia şi Turcia se opunea rezoluţiei, iar SUA erau îngrijorate de un posibil sprijin pe care Franţa le-ar fi acordat acestora.

Potrivit unei note NSA, informaţiile culese de la reprezentanţele mai multor state la ONU, şi în special de la cea a Franţei, au contribuit la adoptarea respectivei rezoluţii. Această operaţiune a fost 'un succes discret ce a contribuit la modelarea politicii externe a Statelor Unite', se arată în nota NSA, menţionând ca argument şi o declaraţie a ambasadoarei SUA la ONU, Susan Rice, care a apreciat că informaţiile obţinute i-au permis să afle poziţiile altor state în problema sancţiunilor şi, astfel, delegaţia americană a reuşit să-şi păstreze avansul la negocieri.