Lăzăroiu, sfaturi post-alegeri pentru USR-PLUS: Nu preluaţi încă guvernarea. Lăsaţi-i să fie văzuţi în toată goliciunea lor

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu sfătuieşte PNL şi USR-PLUS să colaboreze împreună pentru guvernarea 2021-2024 şi să nu preia înainte de termen guvernarea de la PSD.

„Sfatul meu pentru PNL şi USR e să se aşeze la masă şi să pună la cale guvernarea 2021-2024. Nu se pot plânge atunci că au fost luaţi prin surprindere. Nu uitaţi! 2021-2023, trei ani fără alegeri, fereastră de oportunitate unică pentru reforme. În ce priveşte preluarea guvernării de la PSD înainte de termen, nici în glumă n-ar trebui să se gândească la asta. Lăsaţi-i să fie văzuţi în toată goliciunea lor. Statul de drept şi justiţia trebuie securizate şi cred că sunt în momentul ăsta”, a scris Lăzăroiu, luni, pe pagina sa de socializare.

Fostul ministru a opinat că pentru prezidenţiale, PNL şi USR ar trebui să aibă un candidat comun, căci „alegerile divizează”.

„Prezidenţiale: un candidat fiecare sau un candidat comun? Părerea mea - mai bine un candidat comun. Alegerile divizează, mai ales că e foarte probabil să intre în turul doi ambii candidaţi (cu cine vor vota alegătorii PSD? nu ştiu)”, afirmă politologul.

Totodată, Lăzăroiu consideră că „PNL nu mai poate trata USR ca pe fratele mai mic şi neştiutor. USR poate lua singur multe oraşe mari chiar şi cu alegeri într-un tur”.

„În alianţă, PNL şi USR pot lua toate oraşele (chiar şi multe mici) şi destule comune. Practic, PNL şi USR trebuie să se aşeze în teritoriu la localele de anul viitor. La prezidenţiale trebuie să menţină pârghiile statale. E un avantaj rar pe care îl au cele două partide pentru o tranziţie lină spre putere, de un an şi jumătate (doar PDSR l-a mai avut în 1999). Au timp să construiască programul, să selecteze oamenii, să-şi facă o strategie de guvernare (una de la care oamenii vor avea aşteptări foarte mari)”, a mai precizat Lăzăroiu.