Lăzăroiu, despre viitorul ţării: Preşedintele va sta cu sabia deasupra capului întregul mandat

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

Fostul consilier prezidenţial, actual membru PMP, Sebastian Lăzăroiu, a declarat sâmbătă că, indiferent cineva va deveni preşedinte în noiembrie, problema spinoasă a reformelor vitale pentru ţara noastră este foarte greu de rezolvat, poate „doar printr-un un miracol la alegerile parlamentare din 2016”.

„Marea problemă după alegerile prezidenţiale de anul acesta nu depinde aşa mult de cel care va ieşi preşedinte. Nu spun că nu contează. Evident că va conta cine va câştiga prezidenţialele. Cu toate astea, indiferent cine va fi preşedinte, avem o constrângere serioasă instituţională. Şansele de a avea reforme radicale în domenii precum sănătate, educaţie, managementul companiilor de stat, revizuirea Constituţiei, reorganizare administrativ teritorială, ca să exemplific cu cele mai arzătoare puncte, sunt foarte mici. Şi va spun şi de ce. Cine ar putea să conducă aceste reforme? Guvernul, Parlamentul, partidele politice, Preşedintele”, a remarcat acesta.

Lăzăroiu susţine că Parlamentul este bastionul conservatorismului pentru că parlamentarii sunt cei mai interesaţi de actuala stare de fapt din domeniile enumerate mai sus.

„Din cauza contractelor pe care le au, din cauza lobby-ului masiv care se face din zona universitară, medicală, a companiilor de stat, a şefilor de judeţe şi primarilor etc. Guvernul este dependent de Parlament într-o mare măsură, deci slabe speranţe să vină vreo reformă radicală de la Palatul Victoria. De partidele actuale nici nu mai vreau să vorbesc. Să fim serioşi, nişte maşinării care vând funcţii publice şi contracte nu au cum să fie vârf de lance într-o reformă care vizează chiar practicile prin care ele supravieţuiesc”, a subliniat Sebastian Lăzăroiu.

Cât despre Preşedinte, Lăzăroiu are mari îndoieli, pentru că Preşedintele se afla acum într-o situaţie nouă, în sensul că poate fi demis începând de anul viitor doar cu 30% din românii prezenţi la vot.

„Câtă vreme rămâne popular, n-are de ce să-şi facă griji. Numai că reformele nu fac un politician mai popular. Dimpotrivă. Preşedintele va sta deci cu sabia deasupra capului întregul mandat. Dacă va încerca să mişte în front prea brusc, i se va lua capul”, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte justiţia şi statul de drept, fostul consilier prezidenţial susţine că nu îşi face aşa mari griji, pentru că, din fericire, partenerii internaţionali au deja destule pârghii prin care pot constrânge partidele şi clasa politică să nu facă paşi înapoi.

„Dar partenerii internaţionali nu sunt interesaţi de domenii prin care România să micşoreze decalajele sau să devină competitivă, aşa cum sunt educaţia, sănătatea, companiile de stat, reorganizarea administrativ teritorială. Că o facem în 20 de ani sau în 50 de ani, le e totuna. Aşadar anticipez o mare băltire în zone în care reformele sunt vitale pentru că România să devină mai competitivă. Vom avea un Preşedinte curajos care să se lupte cu inerţia sistemului? Nu ştiu ce înseamnă curajul în politică. Niciun om politic nu vrea să iasă pe uşa din dos, adică să-i fie întrerupt mandatul. Traian Băsescu a avut şansa să joace inteligent, dar într un context instituţional favorabil. În 2007 era popular şi nici nu se simţeau încă reformele. Erau la început. În 2012, după reforme dure, cu prag de validare a referendumului de 30 la sută, ar fi fost demis.”, a menţionat Lăzăroiu.

La asta se adaugă un context mediatic extrem de vulnerabil la finanţare, afirmă fostul consilier prezidenţial, adăugând că cine a strâns deja mulţi bani nu este interesat de nicio schimbare radicală, iar „cine are mulţi bani poate folosi media ca o măciucă împotriva celor care îndrăznesc să transforme în bine nişte relaţii instituţionale din care ei, mai marii zilei, s-au îmbogăţit”.

„Sincer, nu văd o soluţie la această problemă spinoasă a României. Doar un miracol la alegerile parlamentare din 2016. Adică un partid, nou sau vechi, care să-şi asume deschis aceste reforme şi să găsească sprijin şi din partea populaţiei. Reformele sunt însă dureroase şi românilor nu prea le plac terapiile de şoc. Şi să-i minţi, spunându-le că faci reformă în educaţie fără să dai afară profesori sau reformă administrativ teritorială fără să dai afară primari, nu cred că e soluţia cea mai înţeleaptă. Pentru că dezamăgirea se va întoarce violent împotriva celor care au minţit. Deci...”, a concluzionat Sebastian Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne