Lazăr: "Suntem hotărâţi să ne apărăm atributul de independenţă! Avem pârghii!"

Ministerul Public îşi pregăteşte pârghiile pentru a acţiona, căci modificările legilor Justiţiei trebuie să se facă prin proceduri normale, nu aşa cum se face acum, prin scoaterea cuvântului "independent" din textul legii privind statutul procurorilor, a explicat Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Ministerul Public are pârghii pentru a opri modificările aduse în Parlament legilor Justiţiei, a confirmat luni Procurorul General Augustin Lazăr, refuzând însă să dezvăluie care sunt aceste pârghii. Totodată, Lazăr a reluat criticile cu privire la modul în care s-a operat în Parlament şi a reamintit că în tot cursul acestui an magistraţii au fost hăituiţi, relatează digi24.ro.

"Din punct de vedere legal, ce pârghii aveţi să opriţi (modificările la legile Justiţiei - n.r.)?", a fost întrebarea adresată de jurnalişti procurorului general. „Avem, dar nu le anunţăm. Toate la momentul potrivit. Le pregătim”, a răspuns Augustin Lazăr.

„Atunci când trebuie să modificăm legile Justiţiei nu o putem face altfel decât prin proceduri care să fie normale, prin care să se analizeze în mod transparent şi să se discute în mod transparent toate propunerile în aşa fel încât, în final, să obţinem legi în care să aibă încredere toată lumea”, a adăugat procurorul general.

Augustin Lazăr a mai precizat că procurorii sunt „îngrijoraţi” de modificările aduse în Parlament şi a criticat tratamentul de care au avut parte magistraţii în cursul acestui an:

"În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Aceste acţiuni pot fi caracterizate în diverse moduri, dar eu am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul Comitetului Drepturilor Omului de la Geneva, unde scrie negru pe alb, că «Procurorii de rang înalt din Ministerul Public, din DNA sunt hărţuiţi, prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale să dea seama despre activitatea lor». Dar, atenţie mărită, la comisia specială cine îi convoacă? Îi convoacă nişte inculpaţi de rang înalt, care îşi exprimă dorinţa unei alte anchete, a unor discuţii care să se dezbată în alt loc decât în mediul judiciar (...). Procurorii sunt invitaţi să dea seama despre activitatea lor într-un alt mediu care nu e judiciar. Şi am folosit această expresie, pentru că o foloseşte nu numai redactorul acestui raport de la Geneva, ci o vedem noi, din ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în media, atacurile media succesive împotriva Ministerului Public, aceste convocări şi diverse alte acte care sunt evident neprietenoase îndreptate împotriva procurorilor. Cum ar fi aceea să scoatem cuvântul "independent" din textul legii privind statutul procurorilor şi care, într-o manieră subtilă, dar destul de dubioasă (...), a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului”, a mai explicat Augustin Lazăr.

„Suntem hotărâţi să ne apărăm statutul pe care îl avem şi să ne apărăm atributul de independenţă pe care magistraţii-procurori l-au obţinut până acum”, a mai precizat procurorul general.

Nu în ultimul rând, Augustin Lazăr a insistat şi pentru consultarea Comisiei de la Veneţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne