Lazăr, replică după ce Manda l-a acuzat că a ţipat la procurori să pună sub acuzare conducerea Jandarmeriei

Procurorul general Augustin Lazăr a fost acuzat de social-democratul Claudiu Manda că face presiuni pentru punerea sub acuzare a conducerii Jandarmeriei în dosarul "10 august". Replica sa a fost scurtă şi tranşantă.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Procurorul general Augustin Lazăr a reacţionat miercuri, în faţa sediului Consiliului Superior al Magistraturii, după scenariul lansat de şeful Comisiei SRI, Claudiu Manda, privind eventuala punere sub acuzare a şefilor Jandarmeriei.

"Declaraţiile politicienilor sunt libere întotdeauna şi e vizibil că sunt exagerate, nu am nicio intenţie să comentez asemenea declaraţii", a răspuns Augustin Lazăr, întrebat despre afirmaţiile lansate de Manda.

Întrebat de unde crede că ar deţine senatorul PSD astfel de informaţii, şeful Parchetului General a replicat: "Întrebaţi-l pe domnia sa".

Pesedistul Claudiu Manda afirma marţi, la Antena 3, că a primit informaţii, "pe surse", că în cursul zilei de miercuri cei din conducerea Jandarmeriei "vor fi puşi sub acuzare sau vor fi făcuţi suspecţi" în dosarul privind violenţele din 10 august.

Mai mult, Manda susţine că, potrivit surselor sale, Augustin Lazăr ar fi "ţipat" la procurorii militari să se ia o astfel de măsură.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Iar în timp ce oamenii agresaţi făceau cozi la IML şi la Parchet, oficialii responsabili de "gestionarea" situaţiei în ziua/seara de 10 august s-au tot contrazis în declaraţii.