Lazăr, reacţie tranşantă: Toader dezinformează opinia publică pentru a acoperi faptul că a încălcat legea

Procurorul general a acuzat că demersul ministrului Justiţiei de a-l revoca din funcţie este unul "strict politic", încalcă recomandările GRECO, MCV şi pe cele ale Comisiei de la Veneţia, şi e de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea Ministrului Public de a-şi îndeplini rolul constituţional.
Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

Procurorul general Augustin Lazăr a reacţionat, joi, în cadrul unui comunicat de presă, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lansat noi acuzaţii la adresa sa şi a reiterat că va merge înainte cu demersul său de a-l revoca din funcţie.

Mai exact, în această dimineaţă, Tudorel Toader a susţinut că "nu-i un secret pentru nimeni" că procurorul general "trage de timp":

"Azi voi trimite la preşedinte solicitarea oficială de revocare din funcţie a procurorului general al României. Procurorul general trage de timp, nu-i un secret pentru nimeni, personal poate fi înţeles dar ca procuror general este imposibil de înţeles. De ce anume? S-a adresat Curţii de Apel din Alba Iulia, ca persoană fizică, la dânsul acasă. Dar eu nu am evaluat persoană fizică, ci procurorul general. Aşadar consider că această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi voi trimite la preşedintele republicii solicitarea oficială de revocare de funcţie, bazându-mă pe trei competenţe." (sursa G4media.ro)

Reacţia lui Augustin Lazăr nu s-a lăsat mult aşteptată:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, consideră că anunţul public al ministrului Justiţiei referitor la continuarea procedurii de revocare ignoră cadrul legal şi recomandările instituţiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridică privind pretinsa “tragere de timp” are ca scop dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanţa de contencios a “evaluării” procurorului general, efectuată cu depăşirea atribuţiilor legale ale ministrului Justiţiei, precum şi a legalităţii documentului intitulat “Raport de evaluare”. În acest sens, art. 39 alin. (1) şi alin. (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte că „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (...) se face de o comisie compusă din procurori, membri aleşi ai Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puţin de tribunal, desemnaţi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Totodată, procurorul general al PÎCCJ atrage atenţia că demersul ministrului Justiţiei ignoră recomandările GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), precum şi ale Raportului MCV, care cer stoparea acţiunilor care afectează statul de drept şi implementarea recomandărilor indicate.

De asemenea, procurorul general al PÎCCJ, domnul Augustin Lazăr, subliniază că solicitarea de revocare din funcţie a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei, care a arătat că raportul de evaluare al ministrului Justiţiei ”nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de Curtea Constituţională a României”.

Având în vedere cele expuse, domnul Augustin Lazăr consideră că demersul ministrului Justiţiei, cu conţinut strict politic, este de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini rolul constituţional.

În acest context, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie doreşte să asigure opinia publică despre faptul că Ministerul Public îşi va îndeplini în continuare cu fermitate atribuţiile prevăzute de articolul 131 din Constituţia României, respectiv de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne