Lazăr pune tunul pe Toader: S-au încins lucrurile odată cu instrumentarea dosarului 10 august

Procurorul general al României a susţinut în faţa procurorilor CSM că procedura de revocare a sa a fost declanşată din cauza instrumentării dosarului vizând violenţele din 10 august şi l-a acuzat pe Tudorel Toader de ingerinţă în instrumentarea unei cauze penale.
Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei),
Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Intrat în colimatorul lui Tudorel Toader, procurorul general al României Augustin Lazăr şi-a pledat, luni, cauza în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM, care urmează să avizeze sau nu cererea de revocare a sa din funcţie formulată de ministrul Justiţiei.

În pledoaria sa, Lazăr l-a acuzat practic pe Toader că a procedat ilegal, subiectiv şi neloial în evaluarea sa şi a susţinut că există o legătură clară între încercarea de revocare a sa şi instrumentarea dosarului violenţelor din 10 august.

"Ministrul Justiţiei şi-a atribuit în mod ilegal şi abuziv competenţa de a efectua evaluarea procurorului general, ignorând faptul că acest lucru este atributul exclusiv al CSM", a susţinut Augustin Lazăr, potrivit căruia felul în care a procedat Tudorel Toader se plasează în afara principiului cooperării loiale între instituţiile statului. Astfel, potrivit lui Lazăr, evaluarea procurorului general se face de o comisie compusă din membri ai Secţiei pentru procurori, desemnaţi de secţie, procurori care ar trebui să aibă cel puţin grad de tribunal.

Lazăr l-a mai acuzat pe Tudorel Toader de lipsă de transparenţă în modul în care a derulat evaluarea şi a susţinut că acesta i-a încălcat dreptul la apărare, acesta fiind ceva "şocant" din partea unui ministru al Justiţiei.

"Procedura de evaluarea întruneşte elementele unei veritabile anchetări disciplinare iar (...) măsura revocării procurorului general arată ca o sancţiune ce se impune după o cercetare disciplinară. Însă controlul efectuat de IJ nu a arătat nicio disfuncţie managerială până nu s-au încins lucrurile cu instrumentarea dosarului 10 august", a susţinut Augustin Lazăr, potrivit căruia cererea revocării sale are valoarea unei sancţiuni disciplinare şi este profund ilegală.

"După ce în luna august, ministrul Justiţiei a anunţat declanşarea procedurii, după aceea 2 luni nu au fost solicitate date dinspre Ministerul Justiţiei, informaţii cu privire la datele şi împrejurările concrete care au stat la baza raportului de revocare", a mai acuzat Lazăr.