Lazăr mută strategic: A cerut controale la toate parchetele din ţară

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut controale la DNA, DIICOT, precum şi toate parchetele din ţară pentru a depista în timp util eventualele riscuri interne şi vulnerabilităţi.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Parchetul General a dispus verificări la nivelul tuturor unităţilor de parchet, decizie luată în contextul aspectelor semnalate de mass-media în ultima perioadă cu privire la conduita unor procurori în relaţia cu justiţiabilii şi a unor posibile abateri de la Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, reiese dintr-un comunicat de presă remis miercuri de instituţia condusă de Augustin Lazăr.

Mai exact, prin ordin al procurorului general Augustin Lazăr s-a dispus efectuarea unui control de către procurorii şefi ai DNA şi DIICOT, precum şi de către procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, prin procurori anume desemnaţi, având ca obiect următoarele:

1. Identificarea tuturor riscurilor interne şi a vulnerabilităţilor cu caracter general şi concret (cazuri punctuale) care afectează activitatea de la nivelul celor două direcţii şi a celorlalte unităţi de parchet.

2. Verificarea situaţiilor în care sunt mediatizate aspecte negative ce pun în discuţie integritatea şi capacitatea procurorilor de a-şi îndeplini atribuţiile legale.

3. Verificarea modalităţii de respectare a legii în activităţile curente care, prin natura lor, aduc limitări drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului (temeinicia propunerii adresate judecătorului de drepturi şi libertăţi; modul de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică; solicitarea autorizării şi efectuarea percheziţiilor domiciliare şi corporale; luarea măsurilor preventive şi executarea mandatelor de aducere).

Rapoartele de control (conţinând inclusiv propuneri de măsuri) vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, având în vedere aspectele mediatizate cu privire la nereguli în activitatea de punere în executare a unor autorizaţii de percheziţie domiciliară emise de Tribunalul Prahova într-o cauză instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, procurorul general a dispus efectuarea unui control având ca obiect verificarea modalităţii de supraveghere a cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiilor domiciliare din 15 februarie 2018. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciului de îndrumare şi control.

În acest caz este vorba despre o percheziţie efectuată la o adresă greşită de către mascaţii din Ploieşti, care au fost ulterior acuzaţi că au agresat familia de pensionari care locuia acolo.

"Activitatea de verificare dispusă la nivel naţional, inclusiv la direcţiile specializate ale Ministerului Public şi la unităţile care au făcut obiectul materialelor jurnalistice, are ca scop identificarea, prevenirea şi combaterea potenţialelor vulnerabilităţi în cadrul unităţilor de parchet. Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie doreşte să asigure opinia publică de faptul că sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de tipul celor lansate în media. Astfel, controlul dispus are în vedere necesitatea asigurării şi menţinerii unui cadru general de respectare a integrităţii şi deontologiei la nivelul corpului procurorilor, în conformitate cu statutul profesional şi cu standardele europene în materie, care să genereze premisele pentru îndeplinirea rolului constituţional al Ministerului Public", a transmis Parchetul General.