Lazăr îl face mincinos pe Toader: E o informaţie falsă, care vrea să dea apă la moară detractorilor Ministerului Public

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a răspuns acuzaţiilor lansate la adresa sa de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care pretinde că se împiedică buna funcţionare a Secţiei de anchetare a magistraţilor.
Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei),
Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Procurorul general Augustin Lazăr a reacţionat, în cadrul unui interviu acordat Digi24, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a acuzat că împiedică funcţionarea noii Secţii de investigare a magistraţilor.

"Am văzut un val de afirmaţii neadevărate pe care le face nu numai ministrul Justiţiei, dar e un cor de persoane interesate din diverse considerente care vin şi acuză Ministerul Public, procurorul general, alte instituţii ale statului de drept, ÎCCJ, CSM, îi acuză pe toţi, după caz, pentru diverse încălcări şi pentru diverse abuzuri. Sunt uşor verificabile aceste lucruri şi aş dori să vă spun mai întâi că această secţie funcţionează în cadrul Ministerului Public şi ea trebuie să funcţioneze sub coordonarea procurorului general.

Am auzit zilele trecute că ar trebui să se facă o direcţie independentă de procurorul general. Aşa ceva nu poate exista. Cine are un minim de cultură juridică, şi domnul ministru nu mă îndoiesc că are, pentru că e profesor universitar, poate să vadă că s-a încercat cu PNA, prin 2002, să fie un Parchet Anticorupţie, altul decât Ministerul Public şi s-a dovedit că o astfel de decizie e neconstituţională", a declarat Lazăr.

Procurorul general a atras atenţia că, în actul fondator al Ministerului Public, care şi-a început activitatea în 1862, scrie că pe lângă Înalta Curte funcţionează "Ministerul cu Publicul", cum era atunci.

"Dacă vrea cineva să facă o structură, se ştia şi pe vremea lui Cuza, nu poate să o facă în exteriorul Ministerului Public, ea trebuia să fie făcută în cadrul Ministerul Public, iar procurorul general e cel care coordonează şi conduce toate structurile. Dacă procurorul general are o conduită care încalcă legea, ea trebuie verificată, văzut dacă e adevărat, dar nu să venim cu afirmaţii nereale, care în mod clar nu se pot verifica, fiindcă nu e adevărat, procurorul general e cel care dinamizează activitatea Ministerului Public, nu are niciun interes să oprească anumite structuri care funcţionează să nu funcţioneze la parametri normali.

Pentru a conchide în această chestiune, e o informaţie falsă, care vrea să dea apă la moară detractorilor Ministerului Public, care vor să scadă încrederea în procurorul general, în Ministerul Public, în Înalta Curte, că nu ştie să-şi facă completele, în Consiliului Superior al Magistraturii care exprimă un spirit de castă şi în final să arate: trebuie să vină la noi justiţia, s-o coordonăm noi, pentru că noi ştim s-o coordonăm politic şi ştim ce are de făcut justiţia. E posibil aşa ceva?", a punctat Lazăr.

Potrivit procurorului general, Comisia de la Veneţia, care e o comisie juridică ce verifică statul de drept şi care stabileşte standardele statului de drept în Europa, ne spune că maniera în care se doreşte a se face această reformă e de natură să afecteze independenţa judecătorilor şi procurorilor, şi în final să afecteze statul de drept.

"Nu o spun eu, ci Comisia de la Veneţia", a subliniat Lazăr.

Reamintim că ministrul Justiţiei a acuzat duminică seară, la România TV, că noua Secţie pentru investigare a magistraţilor este împiedicată să funcţioneze normal de către conducerea Ministerului Public, astfel că va fi "cel mai probabil" transformată în direcţie independentă.

"Eu, ca ministru al Justiţiei, nu sunt cel care ia măsuri administrative sau aplică sancţiuni. Faţă de aceste abuzuri, avem autorităţi abilitate legal, care, la rândul lor, au competenţe partajate, avem Inspecţia Judiciară, avem Secţia pentru procurori, avem Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, avem Secţia specială de anchetare a presupuselor abuzuri comise de magistraţi, secţie pe care actuala conducere a Ministerului Public o împiedică să funcţioneze şi am proprietatea afirmaţiei, motiv pentru care, cel mai probabil, Secţia o vom transforma în Direcţie independentă, ca să poată să-şi facă treaba", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Ministrul Justiţiei a dat şi un exemplu în acest sens.

"Şi vă dau numai un exemplu. Dacă ajunge ceva la Secţie, trece prin registratura Ministerului Public, adică trebuie să ştie procurorul general întâi şi după aia să îi dea drumul să se ducă la Secţie. Ori logica ne spune invers", a afirmat Tudorel Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne