Lazăr: E un test de rezistenţă pe care îl dau magistraţii. Asistăm la un val de îngrijorare

Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

În timp ce sute de magistraţi au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirea, procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, vineri, într-un interviu acordat RFI, că va face demersurile de contestare la Curtea Constituţională a controversatei ordonanţe de urgenţă care modifică legile Justiţiei.

"Procurorii români au mentalitate de magistraţi europeni. Nu pot să înţeleagă cum se pot modifica de la o zi la alta legile justiţiei în maniera în care să fie produse astfel de situaţii care să ducă la un blocaj al activităţii Ministerului Public. Evident că se produce o agitaţie printre magistraţii procurori care nu pot accepta astfel de puneri în scenă. (...) Va fi o blocare a sistemului de justiţie şi în primul rând o blocare a Ministerului Public. (...) Suntem într-un stat de drept şi nu poţi lăsa un act normativ care este suspect de neconstituţionalitate să funcţioneze aşa până când blochează justiţia. Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispoziţiilor legale suspecte de neconstituţionalitate. În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza CCR, fie cu conflict de natură constituţională, fie cu verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu", a declarat Lazăr.

Şeful Ministerului Public a opinat că asistăm la un val de îngrijorare în rândul magistraţilor, procurori şi judecători, care observă că justiţia română nu s-a aflat niciodată sub o aşa presiune ca până acum.

"Acesta va fi un test de rezistenţă pe care îl va da corpul magistraţilor în general, corpul procurorilor în special, pentru a arăta dacă ei reprezintă cu adevărat a treia autoritate în stat sau România are mai puţine autorităţi. Eu zic că da, că avem motive să fim optimişti", a punctat Lazăr.

Interviul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne