Lazăr, după "execuţia" şefei DNA: Procurorii sunt îngrijoraţi, e o situaţie sensibilă

Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar acest lucru nu-i împiedică să-şi îndeplinească în continuare cu fermitate rolul pe care îl au, a transmis procurorul general Augustin Lazăr, după demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

Procurorii sunt îngrijoraţi după revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, este o situaţie sensibilă, a afirmat miercuri, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general Augustin Lazăr.

"Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-şi îndeplinească în continuare cu fermitate rolul pe care îl au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituţional. Este o situaţie sensibilă care este în jurul nostru şi nu trebuie să v-o descriu eu", a declarat Lazăr.

Întrebat dacă are încredere că nu se va întâmpla la fel şi cu următorul şef al DNA, având în vedere că nu s-a reproşat mai nimic din spaţiul public cu privire la activitatea DNA, ci mai mult a procurorului şef, procurorul general a replicat:

"După cum v-am spus, în acest moment este o situaţie sensibilă în care procurorii sunt îngrijoraţi de ceea ce va urma, dar rămâne şi la înţelepciunea oamenilor cu activitate publică să arate că n-a fost ceva care să urmărească punerea sub control a DNA, ci a fost ceva care să reprezinte o contribuţie. Este o provocare şi pentru cei care au luat această decizie."

În lupta politic vs justiţie, a pierdut justiţia, a învins politicul?

"Eu aş dori să vă reamintesc că în mai multe rânduri am spus-o: magistraţii români, judecători şi procurori au ajuns la un nivel de maturitate în care nu mai pot fi învinşi. Vor fi în măsură să demonstreze acum sau niciodată că au ajuns la o maturitate să-şi îndeplinească rolul lor constituţional în statul de drept - să apere cadrul legal, să apere ordinea de drept, să arate că au conştiinţa unui corp al magistraturii care să funcţioneze coerent şi competent, să acţioneze unit şi nu să dea curs acelor încercări 'divide et impera' pe care le-am văzut în spaţiul public", a răspuns Lazăr.

Întrebat dacă are ceva să-i reproşeze şefei DNA, procurorul general a replicat: "Aceste discuţii nu ar trebui să le facem acum, analiza activităţii DNA o puteţi vedea în raportul care a fost întocmit atunci când a avut loc bilanţul. Comentariile pe care le-am avut de făcut atunci sunt publice. Despre ce i-aş recomanda, noi trebuie să privim în viitor nu în trecut, cu noul procuror-şef vom discuta în continuare."