Lazăr, după decizia CCR pe protocoale: Nimeni nu îşi doreşte să facă dosare care să îl compromită ca profesionist

Procurorul general Augustin Lazăr s-a arătat optimist, după decizia CCR privind protocoalele, că actele de urmărire penală din dosarele în curs de instrumentare vor fi considerate legale.
Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei),
Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Procurorul general Augustin Lazăr a comentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, pe tema deciziei Curţii Constituţionale privind protocoalele secrete cu SRI.

"Vom urmări atent motivarea ce se va realiza. Ceea ce vă pot eu asigura este că întotdeauna dosarele au fost instrumentate atât în faza de urmărire penală, cât şi în faza de cercetare judecătorească, exclusiv pe baza dispoziţiilor Codului de Procedură Penală, altfel este evident că ar fi nule actele respective. Judecătorul verifică în camera preliminară ori de câte ori primeşte un dosar să vadă care este validitatea actelor de urmărire penală. Aşa că, cu sau fără protocol, atunci când judecătorul constată că un act de urmărire penală s-a efectuat în afara cadrului legal îl declară nul şi nu are nimeni interesul să lucreze degeaba", a declarat Augustin Lazăr.

Întrebat dacă s-ar putea ajunge la anularea unor probe din dosarele "grele" aflate pe rol, procurorului general a replicat:

"Încă o dacă vă mai pot preciza: ori de câte ori se constată că există un act de urmărire penală care nu este făcut în condiţiile legii, acela nu poate fi considerat legal. Dar până acum eu nu am văzut astfel de acte fiindcă nimeni nu îşi doreşte să facă dosare care să îl compromită în final ca profesionist. Şi eu sunt optimist că, în continuare, făcându-se verificarea legalităţii actelor de urmărire penală, cele care se află în curs de instrumentare, ele, aceste acte, vor fi considerate ca fiind legale, fiindcă la toate analizele pe care le avem cu colegii noştri punem un accent foarte mare pe calitatea actului de urmărire penală. Este o problemă care este o prioritate a Ministerului Public."

Reamintim că CCR a admis, cu majoritate de voturi, sesizarea înaintată de Camera Deputaţilor, via Florin Iordache, privind protocoalele semnate de SRI şi Parchetul General în 2009 şi 2016. Detalii aici.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne