Lazăr, despre Toader: Să-mi spună bărbăteşte ce probleme sunt. A venit tiptil la Parchet să stârnească intrigi

Procurorul-şef Augustin Lazăr a reacţionat după vizita ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la Parchetul General, unde a avut o serie de întâlniri cu procurori din cadrul instituţiei.
Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei),
Augustin Lazar (Procurorul General al Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Procurorul general Augustin Lazăr i-a transmis un mesaj, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat că declanşează procedura de numire a noului conducător al Ministerului Public.

"Trebuia să ia legătura cu Ministerul Public, cu procurorul general, cu nimeni altcineva. Trebuie să aibă curaj, procurorul general nu mănâncă oameni. Am primit la birou pe oricine a venit. De asemenea, ne gândim la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, care spune foarte clar că instituţiile trebuie să coopereze loial, adică ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie. El trebuia să vină în această instituţie şi să ia legătura cu conducătorul instituţiei, nu să vină tiptil, tiptil la un procuror. Să vină la conducătorul instituţiei şi să-i spună bărbăteşte ce probleme sunt. Dacă ministrul Justiţiei... cum să mă convoace? Că domnia sa a venit la mine în instituţie. Nu m-a convocat nicăieri şi mă mai gândeam dacă era cazul de mers unde... mă rog, a fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul să merg. Dar dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie conform legii şi de a reprezenta Ministerul Public în raport cu un alt reprezentat de instituţie, cu un ministru, este procurorul general", a declarat Lazăr.

Şeful Ministerului Public a subliniat că Tudorel Toader a contactat "un procuror cu probleme de reprezentativitate".

"Aş vrea să vă mai spun ceva. Domnia sa a contactat un procuror (Elena Iordache - n.r.) care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociaţiei Procurorilor. Acel procuror trebuie mai întâi să-şi clarifice problemele de legitimitate, de reprezentativitate în cadrul acelei asociaţii. Şi aceasta se poate face printr-o adunare generală, nu printr-o combinaţie obscură în care aflăm că a fost pus în situaţia de a demisiona preşedintele Bogdan Gabor, care era preşedintele acestei asociaţii. Doresc să vă spun că acel procuror are probleme de reprezentativitate şi acum ne putem noi da seama foarte clar că informaţia zilei era faptul că Secţia de procurori a CSM a convocat adunările generale ale procurorilor, asta era! Şi atunci era nevoie de o altă acţiune, să nu o caracterizez eu cum e această informaţie", a precizat Lazăr.

În acelaşi timp, procurorul general l-a acuzat pe Tudorel Toader, potrivit G4media, că promoveză "unele intrigi" prin care "nişte procurori să se lupte între ei".

"Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eşuat în demersurile ilegale pe care le-a făcut, a recunoscut că trebuie începută procedura pentru următorul mandat. A venit şi a spus că se termină mandatul procurorului general. (…) Nu există procedură lansată oficial, nu există o procedură serioasă. Noi trebuie să vedem mai întâi un anunţ care are în spate o procedură care este deja lansată, care are un caracter legal. Informaţia zilei nu era faptul că domnul ministru a venit tiptil aici şi nu a avut curajul să ia legătura cu procurorul general, ci faptul că magistraţii din ţară sunt convocaţi în adunări generale de CSM să-şi dea cu părerea, să-şi spună opinia cu referire la un act normativ suspect de neconstiuţionalitate – ordonanţa de urgenţă care tocmai a fost publicată şi care va bloca Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcţional, spre bucuria unora", a punctat Lazăr.

Reamintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat "o măsură importantă pentru statul de drept" după inspecţia la Parchetul General:

"Voi merge la minister şi voi declanşa procedura de numire a noului procuror general. Deci la finalul lunii aprilie îi expiră mandatul (lui Augustin Lazăr - n.r.) şi procedura se derulează între timp şi, în felul ăsta, până la expirarea perioadei vom avea un nou procuror general. Să vedem întâi cine se înscrie şi dintre cei înscrişi vom stabili. Credeţi că ai putea să ai un favorit dinainte?"

Ministrul Justiţiei a avut întâlniri cu o serie de procurori, printre care Elena Iordache, de la Asociaţia Procurorilor din România, şi procurorul general adjunct Bogdan Licu.