Lavrov susţine că a fost încheiat acordul nuclear preliminar cu Iranul

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat marţi noaptea că Iranul şi cele şase puteri majore au ajuns la un acord preliminar asupra “tuturor aspectelor cheie” legate de programul nuclear iranian, adăugând că cele două tabere au început să schiţeze textul acordului, conform publicaţiei Russia Today.

Totuşi, unii diplomaţi apropiaţi negocierilor au respins afirmaţiile ca fiind false.

Experţii din Iran şi aşa zisul grup P5 1 (SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania) au început să schiţeze documentul privitor la acordul preliminar şi acest document ar putea fi finalizat în următoarele ore sau mai târziu în cursul zilei de miercuri, a declarat Lavrov marţi noaptea, adăugând că “detaliile tehnice” ale unui acord nuclear iranian final vor fi soluţionate numai în luna iunie.

“Putem spune cu o destul de mare siguranţă că, în privinţa tuturor aspectelor cheie ale finalizării acestei probleme, miniştrii au ajuns la un consens fundamental care va fi, sperăm în următoarele ore sau poate o zi, pus pe hârtie. Experţii au fost însărcinaţi să facă acest lucru”, a declarat Lavrov reporterilor, conform Russia Today.

Acordul preliminar va include verificarea mecanismelor care garantează natura paşnică a programului nuclear iranian şi va stipula ridicarea sancţiunilor, a fost citat Lavrov ca afirmând.

Dar un diplomat apropiat negocierilor a declarat pentru Reuters că afirmaţiile ministrului rus de Externe nu sunt adevărate şi că nu s-a căzut de acord asupra tuturor aspectelor cheie, fără să specifice care sunt obstacolele rămase în faţa unei eventuale finalizări a unui acord nuclear.

Declaraţia lui Lavrov a fost făcută la câteva ore după ce ambele tabere au decis să continue negocierile, în ciuda faptului că marţi noaptea urma sa expire un termen limită autoimpus. Negocierile au fost extinse pentru cel puţin o zi.

Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de stat american, a declarat că s-au făcut suficiente progrese pentru ca negocierile să fie extinse, susţine Israel Naţional News.

De asemenea, preşedintele Barack Obama a fost descris ca fiind “disperat” să încheie acordul şi, astfel, să marcheze o realizare în politica externă, deşi Israelul şi alte surse avertizează că acest acord ar putea lăsa la dispoziţia regimului iranian abilitatea de a produce rapid şi în orice moment doreşte un arsenal nuclear.

Întărind temerile legate de faptul că se va încheia un acord nefavorabil, un ajutor al preşedintelui iranian Hassan Rouhani, care a dezertat săptămâna trecută, a dezvăluit că echipa americană de negocieri nu face altceva decât “să vorbească în numele Iranului cu ceilalţi membri ai P5 1 şi să încerce să îi convingă în privinţa semnării unui acord.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe