Lavrov şi Tillerson menţionează diferendele privind soluţionarea crizei nord-coreene

Secretarul de stat american, Rex Tillerson (st) şi ministrul rus de  externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor din Moscova, 12  aprilie 2017.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson (st) şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor din Moscova, 12 aprilie 2017. (Captură Foto)

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susţine că are aceeaşi opinie cu omologul său american Rex Tillerson în privinţa Coreei de Nord, dar că nu se înţeleg în privinţa modului de rezolvare a crizei legate de programul nord-coreean de arme nucleare.

Cei doi diplomaţi au discutat marţi prin telefon şi au fost de acord că “dezvoltarea de rachete nucleare [în Coreea de Nord] reprezintă o încălcare a cerinţelor Consiliului de Securitate al ONU”, conform unei declaraţii publicate de Ministerul rus de Externe.

Lavrov nu a fost de acord cu ameninţările Statelor Unite privind o intervenţie militară şi aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva Coreei de Nord, cerând în schimb ca diplomaţia americană să urmărească o abordare mai paşnică în ceea ce priveşte negocierile, a se mai precizează în declaraţie.

“Importanţa unei tranziţii timpurii de la limbajul sancţiunilor la negocieri a fost subliniată deja”, a adăugat declaraţia.

De asemenea, tot marţi, SUA a aplicat sancţiuni împotriva a doi oficiali seniori nord-coreeni ca urmare a rolului lor în programul de rachete balistice al Phenianului.

Departamentul american al Trezoreriei a precizat că cei doi oficiali sunt Kim Jong-sik, suspectat a fi o persoană cheie în eforturile Coreei de Nord de a schimba combustibilul lichid în combustibil solid în cadrul programului de rachete, şi Ri Pyong-chol, bănuit de implicare în dezvoltarea de rachete balistice intercontinentale nord-coreene.

În 22 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat unanim noile sancţiuni împotriva Coreei de Nord ca răspuns la o rachetă balistică testată luna trecută de Phenian, despre care regimul lui Kim Jong-un a afirmat că este capabilă să lovească orice punct al teritoriului Statelor Unite.

Noile sancţiuni includ limitarea drastică a importurilor nord-coreene de produse petroliere rafinate şi ordine de repatriere a tuturor cetăţenilor nord-coreeni care lucrează în străinătate până la sfârşitul anului 2019.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat marţi reporterilor că Moscova doreşte să acţioneze ca un mediator în această criză “dacă ambele tabere au nevoie şi doresc acest lucru”.

La o întâlnire ONU desfăşurată la începutul acestei luni, Tillerson a criticat Rusia şi China pentru legăturile lor cu Phenianul, susţinând că utilizarea muncii nord-coreene de către Moscova şi livrările de petrol ale Chinei către Coreea de Nord subminează eforturile internaţionale de a sancţiona regimul comunist nord-coreean.

Sancţiunile urmăresc să blocheze sursele externe de finanţare a programelor nord-coreene de arme nucleare şi rachete balistice, după ce Phenianul a efectuat în acest an numeroase teste despre care unii experţi consideră că au adus naţiunea asiatică la un pas de dezvoltarea unor arme devastatoare ce pot ajunge în cealaltă parte a lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe