Lavrov îşi manifestă suportul pentru un stat palestinian independent

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. (Captură Foto)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a manifestat suportul pentru crearea unui stat palestinian independent.

“Am dori să vedem că palestinienii – cu toţii – au un cămin permanent”, a declarat Lavrov în timpul unei întâlniri cu Khaled Meshaal, şeful biroului politic al mişcării palestiniene de rezistenţă Hamas. Întâlnirea a avut loc luni în capitala Qatarului, Doha.

Înaltul diplomat rus a mai declarat că ţara sa va lua măsuri pentru realizarea acestui obiectiv.

Ministerul rus de Externe a postat de asemenea o declaraţie care susţine că, în timpul întâlnirii din Doha, Lavrov “a confirmat susţinerea eforturilor asupra restaurării unităţii naţionale palestiniene”, a raportat Interfax.

Lavrov şi Meshaal au discutat de asemenea despre o serie de probleme legate de Palestina, inclusiv atrocităţile comise de israelieni împotriva palestinienilor în teritoriile ocupate.

În plus, Meshaal a acceptat o invitaţie din partea lui Lavrov de a vizita Rusia, fără a fi specificată o dată precisă.

Palestinienii doresc să creeze un stat independent în teritoriile din Cisiordania, incluzând Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza, şi cer ca Israelul să se retragă din teritoriile palestiniene ocupate. Totuşi, regimul din Tel Aviv a refuzat să se întorcă la graniţele din 1967 şi nu doreşte să discute chestiunea Ierusalimului.

În 29 noiembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a votat schimbarea statutului Palestinei la ONU de la o “entitate nemembră cu statut de observator” la cea de “stat nemembru cu statut de observator”, în ciuda opoziţiei puternice din partea Israelului şi a SUA.

Suedia a recunoscut oficial statul Palestina în 30 octombrie 2014, atrăgând critici puternice din partea Israelului şi a Statelor Unite.

Parlamentele multor ţări europene, inclusiv Franţa şi Grecia, au susţinut la rândul lor crearea unui stat palestinian suveran.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe