Lavrov critică atacurile aeriene în Siria ale Statelor Unite

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, John Kerry.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, John Kerry. (JACQUELYN MARTIN / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că legitimitatea atacurilor aeriene lansate de Statele Unite împotriva Statului Islamic este incertă din cauza lipsei unei aprobări din partea aliatului său, Siria, unde s-au efectuat câteva bombardamente, şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

”Există îndoieli privind legitimitatea atacurilor aeriene de vreme ce astfel de acţiuni pot fi efectuate numai cu aprobarea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu permisia inechivocă a autorităţilor din ţara unde se desfăşoară aceasta. În acest caz este guvernul din Damasc”, a comunicat ministrul rus de Externe.

Rusia a declarat că atacurile aeriene împotriva grupului radical sunit, care a capturat teritorii vaste din Irak şi Siria, trebuie aprobate de Damasc pentru a evita ”alimentarea tensiunilor”.

Moscova l-a sprijinit pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în lupta sa împotriva rebelilor şi consideră că supravieţuirea acestuia este un succes major al politicii sale externe. Prin aceste afirmaţii, Rusia vrea ca Occidentul să recunoască legitimitatea preşedintelui sirian, cooperând în mod direct cu acesta pentru efectuarea atacurilor.

Rusia nu a răspuns public faţă de apelurile Statelor Unite privind construcţia unei coaliţii menite să distrugă Statul Islamic.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Vladimir Putin a discutat despre o posibilă cooperare în combaterea Statului Islamic cu ”partenerii săi”, atât timp cât acestea se desfăşoară în cadrul legii internaţionale.