Lavrov compară atacul SUA asupra Siriei cu invazia din Irak în 2003

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Atacul american asupra unei baze aeriene siriene este un act de agresiune comis sub un pretext tras de păr şi aduce aminte de situaţia din Irak din 2003, a declarat, vineri, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Este un act de agresiune comis sub un pretext complet tras de păr". "Aminteşte de situaţia din 2003 când SUA şi Marea Britanie, împreună cu aliaţii lor, au invadat Irakul sub fără să aibă un mandat al Consiliului de Securitate ONU şi încălcând legislaţia internaţională".

"Când vorbea despre intervenţia militară din Irak, la mulţi ani după incidente, Tony Blair (premierul Marii Britanii din 1997 până în 2007) recunoştea că au înşelat pe toată lumea" a mai subliniat Lavrov.

"Acum nici nu s-au mai obosit să prezinte faptele, ci au adus numai fotografii". "S-au lansat în speculaţii privind fotografiile cu copii, pe dovezi aduse de diverse ONG-uri, inclusiv aşa-numiţii Căştile Albe, care au regizat numeroase incidente pentru a provoca acţiuni din partea guvernului sirian".

Lavrov a promis că Moscova va cere adevărul despre evenimentele din Idlib. "Este regretabil că toate acestea cauzează şi mai mult relaţiilor deja tensionate dintre Rusia şi SUA. Sperăm că aceste acţiuni nu vor avea efecte ireversibile", a mai avertizat Lavrov.

Ruşii plâng după Obama

Barack Obama, liderul celei mai slabe şi corupte administraţii din istoria recentă a SUA, a patronat prin lipsa sa de acţiune un adevărat haos în Orientul Mijlociu. La sfârşitul celor două mandate ale sale Rusia a reuşit să ocupe aproape tot vidul de putere rămas după retragerea SUA din zonă.

În ciuda acestui fapt, Obama a tensionat relaţiile dintre Rusia şi SUA, aducându-le la un nivel mai precar decât cel al Războiului Rece.

În declaraţia sa de vineri, Lavrov ajunge să îl regrete pe Barack Obama, preşedintele american care a permis Rusiei să joace un rol masiv în conflictul sirian.

"Unele publicaţii" au citat declaraţii pesimiste făcute de foşti oficiali ai administraţiei Obama care opinau că, după atacul american cu rachete, relaţiile de cooperare dintre Rusia şi SUA sunt complet nerealiste.

"Nu stiu când vom putea afla cum a luat SUA decizia de a ataca Siria. Dar trebuie să cerem adevărul şi o vom face", a mai declarat Lavrov.