Laura Ştefan: E mai tragic ce se întâmplă în Educaţie şi Sănătate decât că n-avem o agendă pentru preşedinţia UE

Deşi ca român şi-ar fi dorit mai mult de la ţara sa, expertul anticorupţie Laura Ştefan atrage atenţia că avem probleme mai mari decât aceea că nu avem o agendă clară pentru preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Laura Ştefan - Expert anticorupţie
Laura Ştefan - Expert anticorupţie (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Expertul anticorupţie Laura Ştefan a făcut o serie de remarci, pe pagina sa de Facebook, după publicarea raportului MCV, cel mai dur de până acum, şi adoptarea Rezoluţiei PE privind statul de drept din România.

"Cred că e profund nedreaptă comparaţia România-Bulgaria. Bulgaria a pariat că dacă nu face nimic şi aşteaptă cuminte la un moment dat UE îi va lăsa în pace. România a pariat invers şi a ales să se reformeze şi să performeze în anticorupţie considerând că ăsta e singurul mod de a atinge standardele europene. Am adoptat legi, le-am aplicat, oamenii care le-au încălcat au plătit - ok, poate nu toţi, poate nu imediat, dar statistici ca ale noastre nu prea găseşti în UE. Contra-reacţia era de aşteptat, iar ceea ce vedem din 2005 (cu scurte perioade de respiro) încoace exact asta e. Cu toate acestea instituţiile continuă să funcţioneze - CCR invalidează părţi din legi, DNA face în continuare dosare, judecătorii dau sentinţe (sigur, nu sunt mereu condamnări, dar nici nu cred că ne dorim asta). Da, e nasol ce trăim azi în plan politic, e firesc să te întrebi cât vor mai rezista instituţiile, dar să spui că ele au picat e prematur", a declarat Laura Ştefan.

Potrivit expertului anticorupţie, să spui azi trăgând linia că România stă mai prost ca Bulgaria e pur şi simplu o eroare care va avea impact nu doar asupra celor două ţări, ci asupra UE.

"Cine încearcă să devină mai bun riscă să nu reuşească sau să nu reuşească total, iar asta e o ratare. Mai bine stai şi bălteşti acolo unde eşti pentru că până la urmă lumea te va lăsa în pace", a subliniat Laura Ştefan.

În acelaşi timp, expertul anticorupţie a opinat că Uniunea Europeană are o problemă structurală privind standardele interne.

"Din această perspectivă mi se pare înţeleaptă solicitarea de a se reveni la raportul anticorupţie al UE (...). Cerem marea cu sarea de la statele care aderă, dar în interior nu avem o politică anticorupţie coerentă şi nici standarde egal aplicabile", a subliniat Laura Ştefan.

De asemenea, expertul anticorupţie a afirmat că discuţia despre cât e de pregătită România să preia preşedinţia Consiliului UE este dusă la extrem.

"Da, ne plângem de Guvernul nostru, da, e chinuitor să asculţi un discurs bolovănos şi citit al unora dintre miniştri, da, România poate mai mult. Dar în acelaşi timp ştim foarte bine că dincolo de figurile politice sunt birocraţii care au împins adesea ţara asta înainte - fără să facă mare vâlvă şi fără să îi ştie nimeni. Ei vor duce şi preşedinţia. Da, n-avem priorităţi clare, probabil vom merge pe liniile CE, dar chiar credeţi că toţi ceilalţi au avut? Se va dărâma UE că n-are România propria agendă pentru preşedinţie? Sau poate chiar răsufla uşurată UE că nu venim cu cine ştie ce bazaconie naţionalistă? Sigur, ca român mi-aş fi dorit mai mult de la ţara mea. Dar aici suntem şi cred că mai tragic e ce se întâmplă în educaţie şi sănătate decât că n-avem noi o agendă clară pentru preşedinţie", a subliniat Laura Ştefan.

"Una peste alta suntem într-o fundătură din care nu prea văd cum putem ieşi prea curând", a concluzionat expertul anticorupţie.

Reamintim că marţi Comisia Europeană a adoptat cel mai recent raport MCV privind progresele înregistrate de ţara noastră în direcţia îndeplinirii angajamentelor asumate privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei. Detalii aici.

În aceeaşi zi, Parlamentul European a adoptat Rezoluţia la adresa României privind statul de drept. Textul documentului este un rechizitoriu extrem de dur la adresa Puterii din România, în 12 puncte. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne