Laura Kovesi, confirmată în funcţia de procuror-şef european de Consiliul UE

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi (Florin Chirila/Epoch Times)

Numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al Parchetului European a fost formalizată, luni, de către Consiliul Uniunii Europene. Numirea acesteia rămâne să mai fie confirmată de Parlamentul European, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei.

"Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operaţional până în noiembrie 2020. În acest sens, devine urgentă numirea procurorului şef european. Dna Kovesi, primul titular existent vreodată al acestui post, va avea ca sarcină construirea EPPO de la zero. Treaba sa în decursul celor 7 ani de mandat va fi în special construirea structurii administrative şi operaţionale a biroului şi stabilirea bunelor relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. Consiliul va continua să monitorizeze înfiinţarea biroului pentru a se asigura că vom avea un EPPO eficient care va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei şi corupţiei în privinţa fondurilor europene", a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul finlandez al Justiţiei, Finlanda deţinând în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Parchetul European (EPPO) va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European, iar acesta se aşteaptă să fie operaţional începând din noiembrie 2020.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg.

Reamintim că Laura Codruţa Kovesi nu a fost susţinută de Guvernul României pentru înalta demnitate pe care urmează să o ocupe. Dimpotrivă. Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a mers până la a se adresa presei străine pentru a-i strica imaginea, iar premierul Dăncilă a anunţat tranşant că nu o susţine şi că ambasadoarea României pe lângă UE va vota contra numirii ei.

Mai mult, de când a intrat pe lista scurtă a candidaţilor pentru şefia Parchetului European, Kovesi s-a trezit şi cu dosare pe rolul celebrei Secţii pentru investigarea magistraţilor unde lucrează Adina Florea, protejata fostului ministru Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne