Laszlo Tokes susţine înfiinţarea unui Tribunal European pentru crimele comunismului

Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei.
Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Europarlamentarul român Laszlo Tokes şi colegul său Szilagyi Zsolt susţin că la nivel european se poartă discuţii pentru înfiinţarea unui Tribunal Internaţional pentru crimele comunismului. Numai că, potrivit avocatura.com, Ştefan Herchi, profesor de Drept Internaţional la Facultatea de Drept din Oradea, nu crede că acest lucru se va realiza vreodată, întrucât nu există o convenţie internaţională în materia crimelor comunismului, iar un punct de vedere juridic unitar nu poate fi formulat din cauza faptului că în fiecare ţară ,,comunismul a avut alt mod de manifestare".

Avocat şi profesor de Drept Internaţional, Herchi susţine că înfiinţarea unui tribunal precum cel imaginat de Tokes este imposibilă, întrucât crimele comunismului nu pot fi considerate crime împotriva umanităţii. Pe de altă parte, susţine Herchi, ,,nu există o convenţie internaţională care să prevadă o incriminare legală a crimelor comunismului”.

Avocatul orădean susţine că un astfel de Tribunal poate fi înfiinţat doar dacă există o convenţie internaţională care să prevadă aceste infracţiuni. ,,Asemenea infracţiune în legislaţia internaţională nu există. Crimele comunismului sunt incriminate doar în legislaţiile naţionale. Şi noi avem o legislaţie care prevede măsuri reparatorii faţă de cei care au fost victimele politicii comuniste. Dar, repet, nu există o legislaţie internaţională în materia acestor crime. Trebuie să vedem ce înseamnă o astfel de crimă şi abia după aceea putem discuta. Mă îndoiesc că se va înfiinţa un astfel de tribunal pentru că în fiecare ţară regimul comunist a avut un alt mod de a se manifesta”, a mai declarat avocatul Ştefan Herchi, citat de avocatura.com.

Laszlo Tokes şi Szilagyi Zsolt sunt însă convinş că înfiinţarea Tribunalului European pentru crimele comunismului nu este imposibilă. ,,Europa are nevoie de un Tribunal pentru victimele comunismului. Europenii occidentali nu au cunoscut atrocităţile comunismului. Prin urmare, ei au altă viziune, cel puţin din punct de vedere juridic, despre crimele nazismului şi despre cele ale comunismului. Tocmai de aceea, încă de anul trecut, la Praga a luat fiinţă Platforma Memorie şi Conştiinţă, la care a aderat un număr impresionant de personalităţi politice şi civice din state ale Europei Centrale şi de Est, Germania, Suedia. Cele din urmă au redactat şi o declaraţie, intitulată "Declaraţia 2012” care prevede ca guvernele ţărilor europene şi instituţiile acestora să reglementeze instituirea unui Tribunal European pentru pedepsirea crimelor comunismului. Un astfel de Tribunal a existat la Nurenberg, după al Doilea Război Mondial şi avea rolul de a judeca crimele nazismului”, a explicat Szilagyi Zsolt, şeful de cabinet al lui Laszlo Tokes şi membru al Platformei Memorie şi Conştiinţă. Potrivit lui Szilagyi, maghiarimea din Ardeal vrea să se alăture unei Alianţe Împotriva Dictaturii, care urmează să se înfiinţeze în baza Proclamaţiei de la Timişoara.

,,Crimele împotriva umanităţii nu au prescriptibilitate. Cu sprijinul biroului de la Bruxelles, vara trecută am organizat o conferinţă despre rezolvarea legală a crimelor comunismului, în cadrul căreia jurişti renumiţi şi reprezentanţi ai instituţiilor europene au încercat să găsească o soluţie pentru înfiinţarea acestui Tribunal Internaţional. Un grup de experţi studiază modelele de instituire a tribunalelor pentru judecarea crimelor de război. Aceştia vor realiza şi un proiect pentru înfiinţarea unui Tribunal Internaţional care să judece crimele comunismului”, a punctat şi Tokes.

Pentru a înfăptui acest lucru, Tokes spune că nu doar ţările care au aderat la Platforma Memorie şi Conştiinţă, ci şi celelalte ţări europene, trebuie să îmbrăţişeze un punct de vedere unitar pentru a putea formula un punct de vedere juridic în acest sens. ,,Problema crimelor comunismului a rămas încă nerezolvată, deşi de la destrămarea regimului au trecut 23 de ani”, a mai adăugat Tokes, criticând faptul că în ţara noastră persoanele vinovate de aceste crime ale comunismului ori cele care au torturat oameni nevinovaţi nu doar că au rămas nepedepsite, ci beneficiază şi de pensii consistente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne