Laszlo Tokes dă în judecată Consiliul de onoare al Ordinului Steaua României

Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes.
Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes. (Epoch Times România)

Europarlamentarul Laszlo Tokes a dat în judecată Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional 'Steaua României', anunţă cotidianul de limba maghiară Kronika. Tokes s-a decis să intenteze această acţiune după ce pe 20 noiembrie 2013 Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua României' a hotărât să-i retragă această decoraţie.

Prin acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, Laszlo Tokes a cerut să fie anulată decizia Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional 'Steaua României'. Motivarea acestei decizii date de Consiliul de Onoare a fost comunicată avocatului lui Tokes, iar acesta a afirmat că materialul seamănă cu "o broşură a perioadei staliniste", conform cotidianului citat. "Este un rechizitoriu de dinainte fabricat, pe diferite paneluri, de un nivel slab, asemănător cu cele formulate de tovarăşi acum o jumătate de secol", a afirmat avocatul Kincses în legătură cu această motivare, coform Hotnews.

Potrivit publicaţiei Kronika, membrii Consiliului de Onoare - acad. Ionel Haiduc, g-ral Constantin Degeratu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu - au explicat în expunerea de motive că ambiţiile de autonomie ale lui Laszlo Tokes sunt revizioniste, pun sub semnul întrebării Tratatul de la Trianon şi pot genera conflicte interetnice.

Avocatul lui Laszlo Tokes a susţinut că "regulamentul ordinului prevede în mod clar că retragerea distincţiei se poate face dacă persoana în cauză a fost condamnată definitiv pentru o faptă penală sau dacă faptele sale îl fac nedemn pentru a purta distincţia. Din păcate, membrii Consiliului de Onoare nu au fost în stare să distingă între declaraţiile lui Tokes şi faptele nesăvârşite", citat de cotidianul de limba maghiară.

Menţionăm că pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional 'Steaua României' a votat cu cinci voturi "pentru" şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes. În ziua de 15 decembrie 2013, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia "Steaua României" în grad de Cavaler şi ordinul prin care i-a fost conferită, precizând ca persoana care doreşte să îi retragă distincţia, să meargă la Timişoara să o ia.

Din Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua României' au făcut parte deţinători ai acestui ordin, cu grade diferite: acad. Ionel Haiduc - în grad de Mare Cruce (preşedinte), g-ral Constantin Degeratu - în grad de Mare Cruce, Şerban Brădişteanu - în grad de Mare Ofiţer, Costin Georgescu - în grad de Mare Ofiţer, Mircea Geoană - în grad de Comandor, Gabriela Firea - în grad de ofiţer şi Ecaterina Andronescu - în grad de cavaler.

La sfârşitul lunii august 2013, vicepreşedintele PSD Corina Creţu, care deţine Ordinul Naţional 'Steaua României', a anunţat în mod public că solicită retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes, printr-o scrisoare transmisă Consiliului de Onoare al Ordinului.

Motivul solicitării de retragere îl constituie declaraţiile făcute de Tokes în luna iulie 2013 la Tabăra de Vară de la Băile Tuşnad. Pe 27 iulie 2013, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În context, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Muresului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". În luna septembrie 2013, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că în cazul în care Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua României' cere ridicarea decoraţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, atunci va emite decretul.

În luna decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Cavaler.

Potrivit decretului semnat de şeful statului la acea dată, conferirea decoraţiei s-a făcut 'cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne