Lăsaţi-vă vrăjiţi de cântecul mării! (video)

Orga maritimă din Croaţia, un instrument muzical natural
Orga maritimă din Croaţia, un instrument muzical natural (Wikipedia)

Aţi auzit vreodată un ocean care cântă? Ei bine, vă oferim această şansă. Pe coasta oraşului Zadar, din Croaţia, există o orgă marină, care vă va lăsa vrăjiţi. Acest instrument muzical natural dă un sentiment de unitate între arhitectură şi mediul înconjurător, permiţând naturii să devină un interpret. Notele sunt produse atât de mişcarea apelor mării cât şi de vânt, oferind un concert fără sfârşit cu o muzică ritmică şi liniştitoare.

Cel care a creat această uimitoare operă de artă, o adevărată bijuterie acustică şi arhitecturală, este arhitectul croat Nikola Basic.

Orga maritimă, "Morske orgulje", are o lungime de 70 metri şi 35 de tuburi din polietilenă amplasate sub beton, cu orificii de suflat acordate muzical, vizibile pe părţile laterale ale scărilor de sus. Pe măsură ce valurile mării şi vântul din direcţii şi intensităţi diferite intră în ţevile din plastic de diferite diametre, aerul este împins prin ele, apoi trece prin fluierele care au fost reglate pentru a atinge şapte acorduri de cinci tonuri diferite. Orificiile situate de-a lungul scării de sus permit la rândul lor orgii maritime să "respire" aerul, transformându-l în sunete muzicale.

În anul 2006, orga maritimă a câştigat Premiul European pentru Spaţiu Public Urban şi a fost listată ca "locul ideal pentru a privi apusul soarelui deasupra mării".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură