"Laptele şi cornul" în vizorul ANSVSA

ANSVSA va efectua controale la depozite, transportatori şi distribuitori ai laptelui ce ajunge la elevi în cadrul programului "Laptele şi cornul".
Elevi în bănci
Elevi în bănci (Epoch Times România)

La mai bine de o săptămână după ce zeci de copii au ajuns în spital la Galaţi cu toxiinfecţii alimentare, ANSVSA a dispus, organizarea de controale oficiale vizând respectarea condiţiilor sanitar- veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate, inclusiv a celor distribuite prin programul “Laptele şi cornul." Controalele vor avea loc în perioada 22 martie - 6 aprilie 2016, relatează Mediafax.

"Directorii executivi ai DSVSA judeţene vor colabora cu Instituţiile Prefectului şi cu Direcţiile de Sănătate Publică, în vederea organizării unor controale tematice comune (DSVSA-DSP) în ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare şi unităţi de procesare a laptelui, conform atribuţiilor ce revin DSVSA şi DSP, stabilite de legislaţia în vigoare şi, respectiv, în baza Protocolului de colaborare, încheiat în anul 2012, între ANSVSA şi Ministerul Sănătăţii", se arată în comunicatul de presă remis de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Controalele vor fi efectuate la depozitele independente care asigură depozitarea produselor lactate, precum şi la operatorii care deţin mijloace de transport şi asigură distribuţia laptelui şi a produselor lactate distribuite în cadrul acestui program.

Reamintim că, la mijlocul lunii martie, 40 de elevi de la o şcoală generală din Galaţi au fost transportaţi la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat laptele distribuit prin programul "Laptele şi cornul". 36 dintre copii au rămas internaţi.

Două zile mai târziu, alte zeci de copii au ajuns la spital în Piteşti, în acel caz fiind vorba însă, se pare, de mâncare consumată la cantina şcolii, nu de lapte.