Lanţ uman între Lituania şi Bielorusia. Lituanienii încearcă să ajute poporul bielorus

Lanţ uman în Lituania, în sprijinul dizidenţilor bieloruşi
Lanţ uman în Lituania, în sprijinul dizidenţilor bieloruşi (Ministerul de Externe lituanian)

Un număr de 35.000 de lituanieni au format duminică un lanţ uman pe o lungime de 34 de kilometri, din Vilnius până la graniţa cu Bielorusia, pentru a-şi exprima sprijinul pentru protestatari şi lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia.

Lanţul uman a marcat aniversarea unui protest major împotriva Uniunii Sovietice, pe 23 august 1989, când 2 milioane de oameni şi-au dat mâna de-a lungul celor trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania.

Cunoscut sub numele de Calea Baltică, a fost unul dintre cele mai bune exemple ale unui protest paşnic împotriva puterii discreţionare din Europa din deceniile recente, a spus Linas Kojala, director la Eastern Europe Studies Centre, un institut de cercetări din Vilnius.

„Sunt mândru că naţiunea mea a răspuns apelului şi am venit aici să încurajeze Bielorusia. Nu suntem indiferenţi şi nu vom fi niciodată indiferenţi”, a precizat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Între timp, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, i-a acuzat duminică pe membrii opoziţiei din Bielorusia care au părăsit ţara în timpul recentelor proteste că vor „vărsare de sânge”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA.

El a adăugat că lidera opoziţiei din Bielorusia, Svetlana Tihanovskaia, a fost supusă unor „presiuni”, în contextul în care a început să dea tot mai multe declaraţii în engleză.

Lavrov a menţionat, de asemenea, că, în absenţa unor observatori internaţionali, va fi imposibil de dovedit că preşedintele bielorus Aleksandr Lukanşenko nu a câştigat alegerile de la 9 august, a raportat şi agenţia de presă Interfax.

Şeful diplomaţiei ruse a avertizat de asemenea, din nou, împotriva „instigării la turbulenţe din exterior” şi a unui nou „scenariu ucrainean”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe