Lanţ de erupţii ciudate ale Soarelui. NASA anunţă o nouă explozie solară semnificativă

Soarele
Soarele (NASA via Getty Images)

Observatorul Dinamicii Solare al NASA a obţinut în 10 septembrie, în jurul orei 12:06 p.m. EDT, o imagine în care este surprinsă o explozie solară masivă dintr-o zonă a Soarelui care a fost activă recent. Radiaţiile nocive provocate de această explozie nu pot trece prin atmosfera Pământului pentru a afecta oamenii aflaţi la sol dar, când sunt suficient de intense, pot afecta atmosfera în stratul în care călătoresc semnalele GPS şi comunicaţiile.

De altfel, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au trebuit să se adăpostească de impactul acestei explozii solare într-un refugiu din interiorul platformei orbitale, a precizat luni agenţia de stiri EFE.

Această explozie este clasificată drept o explozie din clasa X8.2. Clasa X se referă la cele mai intense explozii solare, în timp ce numărul atribuit oferă mai multe detalii despre puterea sa. O explozie X2 este de două ori mai intensă decât o explozie X1, iar o explozie X3 este de trei mai puternică etc.

Explozia solară din clasa X9.3 a fost cea mai mare explozie solară de până acum în actualul ciclu solar – un ciclu de aproximativ 11 ani în care activitatea Soarelui creşte şi slăbeşte. Actualul ciclu solar a început în decembrie 2008 şi acum activitatea Soarelui slăbeşte în intensitate şi se îndreaptă spre nivelul său minim. Aceasta este o fază în care astfel de erupţii ale Soarelui se produc din ce în ce mai rar, dar istoria a arătat că acestea pot fi totuşi intense.

Această explozie solară face parte dintr-o serie de explozii izbucnite în Zona Activă 2673, care a fost identificată în 29 august.