La Viena a început a treia rundă de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean

La Viena a început joi a treia rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean, Chişinăul fiind reprezentat de către vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, relatează Publika.md.

Reluarea dialogului oficial în problema reglementării transnistrene, cu participarea părţilor aflate în conflict, a mediatorilor şi observatorilor implicaţi în procesul de negocieri, s-a decis în septembrie 2011, la Moscova.

După o pauză de aproximativ şase ani, la prima rundă de discuţii, care a avut loc la Vilnius, în Lituania, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2011, părţile au discutat doar aspectele organizatorice ale negocierilor.

La următoarea rundă, din luna februarie, desfăşurată la Dublin, în capitala Irlandei, pe agenda discuţiilor au fost incluse subiecte economice, sociale, chestiuni de securitate, precum şi aspecte ce ţin de sporirea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului. La Dublin, Tiraspolul a fost reprezentat de aşa-zisul ministru de Externe din Transnistria, Nina Ştanski.

În formatul de negocieri 5+2 participă Chişinăul şi Tiraspolul, ca părţi aflate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Statele Unite şi Uniunea Europeană având rolul de observatori.