La Toja - insula frumuseţii, extravaganţei şi a luxului

Insula La Toja, Galicia, Spania
Insula La Toja, Galicia, Spania (Mário José Martins/es.wikipedia.org)

La Toja este o insulă spaniolă ce aparţine de provincia Pontevedra din Galicia, având o suprafaţă de 110 hectare. Ea reprezintă paradisul pentru cei bogaţi deoarece aici găsim un superb centru balnear cu ape termale, hoteluri de lux, terenuri de golf, un port pentru sporturi acvatice, cazino, terenuri de tenis, poligon de tir, piscine, centre de congrese şi multe centre comerciale.

Pe insulă 25 de hectare sunt ocupate cu construcţii, pe alte 25 de hectare sunt terenurile de golf, cât şi păduri virgine de pin. „La Toja” este şi numele unei mărci de produse de îngrijire corporală ce îşi are originea în izvorul termal de pe insulă, ce a fost descoperit în sec.XIX când i s-au recunoscut beneficiile date de conţinutul bogat în calciu, fier şi magneziu. „La Toja” s-a născut cu obiectivul de a extrage sărurile minerale din apa izvorului, săruri ce sunt apoi incorporate în produsele cosmetice vândute sub acest nume. Astfel, la 100 de ani de la descoperirea acestui izvor de sănătate, oricine se poate bucura de beneficiile apelor sale termale fără să plece de acasă.

În anul 1899 se deschide pe insulă primul centru balnear. De atunci, faima beneficiilor apei de aici a depăşit frontierele, transformând La Toja într-o atracţie turistică interesantă pentru întreg mapamondul. În anul 1907 apare pentru prima dată marca înregistrată „Sărurile de La Toja S.A.”. În contextul fenomenului social al începutului de secol XX, de expansiune a igienei corporale ca un lucru comun şi cotidian, „La Toja” lansează primul său săpun preparat din uleiuri vegetale şi substanţe balsamice cunoscute ca Săruri Minerale La Toja. În 1930 îşi diversifică gama de produse, urmând ca în 1934 să se extindă fabrica şi să se elaboreze primele produse de parfumerie.

Din păcate, în timpul războiului mondial şi imediat după, frumuseţea şi parfumurile nu mai sunt de strictă necesitate devenind neimportante, faţă de sănătate care se transformă acum în principala preocupare a spaniolilor. De aceea „La Toja” îşi comercializează produsele în această perioadă de restrişte, promovând proprietăţile terapeutice ale acestora cât şi beneficiile sărurilor minerale. Apariţia produselor de bărbierit face o mare senzaţie în acea epocă deoarece linia de bărbierit „La Toja” oferea două produse de bază: crema de bărbierit şi săpunul de bărbierit sub formă de bară.

După 1950 consumul produselor de îngrijire corporală se impune ca un mod de viaţă normal, astfel că apare necesitatea ca produsele cosmetice să fie de fiecare dată tot mai sofisticate. Răspunsul producătorului „La Toja” este imediat, şi în 1955 apare săpunul Magno, primul săpun negru, cu un parfum exotic, ce a fost acceptat universal. Cu acest săpun „La Toja” iniţiază o modernizare a imaginii şi a metodelor sale, fără a uita însă de tradiţia şi esenţa care au consacrat marca. În 1979 apare primul gel de duş Magno cu care firma obţine un mare succes, iniţiindu-se astfel o nouă etapă de expansiune. „La Toja” intră, făcând parte din Henkel Iberica, în concernul cosmetic Schwarzkopf & Henkel. Acest pas oferă mărcii acces la o mai bună distribuţie, şi îi conferă o orientare mai modernă.

„La Toja” lansează şi conceptul „Lot Spa”, o gamă completă de produse pentru a pune în faţa lumii autentica eficienţă termală. Aceste produse, pe lângă faptul că au încorporate exclusiv sărurile minerale termale de pe Insula La Toja, au de asemenea ingrediente cosmetice, pentru o piele suavă şi un păr foarte strălucitor şi plin de vitalitate. Linia de îngrijire corporală a fost de asemenea extinsă şi cu produse de îngrijire capilară: şampon şi balsam. Toate produsele acestei case se ridică la un standard foarte înalt, atât calitativ cât şi din punct de vedere al prezentării.

Revenind la atracţiile turistice ale insulei, nu trebuie să uităm faptul că această destinaţie este plină de istorie. În secolul al XVII-lea, La Toja era acoperită de desişuri spinoase şi păşuni unde păstorii şi plugarii au găsit un pământ cald, aşa că au gândit că locul din interiorul insulei este un tezaur. Autenticul tezaur al insulei sunt nămolul şi apa caldă.

Descoperirea acestor ape şi a beneficiilor pentru sănătate - povesteşte o legendă – s-ar datora unui bătrân măgar. Legenda spune că un agricultor avea un măgar foarte bătrân care îi slujise mult la munca câmpului; dorind să-i mulţumească pentru anii de muncă grea, păstorul l-a adus, pentru cât mai avea de trăit, aici pe insulă. După jumătate de an, ţăranul a vrut să-şi vadă bătrânul măgar dar nu l-a găsit. Tot căutând, a găsit un măgar foarte întinerit ce semăna cu măgarul ce-l avusese. Strigă măgarul pe nume şi acesta îi răspunse. Pentru a descoperi secretul întineririi măgarului l-a urmărit de la distanţă şi a văzut că acesta se scălda şi se aşeza în nomolul cald ce ieşea din izvorul de apă termală. Întinerirea măgarului provenea din faptul că sărurile minerale conţinute în nămol se uscau pe pielea lui. Vestea acestui miracol s-a răspândit din gură în gură şi de aici în toată Galicia. Aşa a început în principiu dezvoltarea turistică a insulei.

Venind în La Toja în afara perioadei estivale puteţi avea parte de o escapadă plină de linişte şi plăcere; nu vezi turişti, nu vezi maşini, te poţi transpune în timpurile trecute, când totul era într-o armonie perfectă cu natura. Majoritatea celor ce vin aici sunt persoane celebre sau bogate, ce caută un refugiu galician, anonimatul cât şi multă linişte.

În memoria colectivă a societăţii spaniole şi portugheze a secolului XX, La Toja este sinonimul pentru luxul de mare calibru şi apele termale. Un sanctuar de sănătate, odihnă şi distracţie, refugiul regilor, scriitorilor, oamenilor de ştiinţă, filozofilor ce au beneficiat şi s-au bucurat de încântarea sa balsamică. În primii ani veneau aici, pentru a se reface, cei cu o sănătate precară, dar acum majoritatea celor care vin o fac pentru a-şi regăsi frumuseţea şi tinereţea. Nu veniţi în La Toja cu gândul la o vacanţă în care să vă bronzaţi pe plajă, pentru că nu deţine o plajă bună.

Mergând la pas, vizităm locuri străvechi, construcţii noi, biserici, dar şi vechiul Casino inaugurat în 1978, primul de fel în Spania. Crupierii sunt gallegos (cetăţeni ai Galiciei), iar printre clienţii săi s-au numărat personalităţi din lumea aristocratică, a filmului, a oamenilor politici, cât şi tatăl actualului Rege al Spaniei, ce era un client fidel la începuturi. Continuând plimbarea pe insulă, trecem de celebra fabrică de săpun şi ajungem la Capela de San Caralampio, reconstruită acum, ce datează din sec.XII.

Chiar şi hotelurile ce strălucesc de luxul afişat, atrag privirile turistului novice pe aceste meleaguri. Dintre toate aceste hoteluri de lux ne oprim atenţia asupra Gran Hotel de La Toja. Un hotel spectaculos din toate punctele de vedere, a cărui siluetă o putem zări prinţe grădini; o adevărată bijuterie, ce a fost inaugurată în 1907. Acest hotel a transformat insula, care de acum încolo v-a avea un turism de calitate, atât pentru Galicia cât şi pentru Spania. Construcţia a fost făcută la dorinţa Marchizului de Riestra, omul cel mai bogat din Galicia şi proprietarul de atunci al insulei. Hotelul a început să se construiască în 1903, când Marchizul a creat societatea „La Toja” pentru a explora apele termale, construind printre altele „Fabrica de săruri şi săpun” cât şi multe vile, ce erau destinate închirierii. După anii 1940 actul de proprietate al insulei va trece în mâna bancherului Pedro Barrie de la Maza, viitorul Marchiz de Fenosa. Gran Hotel va servi drept spital în timpul războiului civil, iar mai apoi, înaintea războiului mondial se transformă în sanatoriu.

Încetul cu încetul îşi recuperează condiţia de Gran Hotel şi în anul 1978, când atinge apogeul în frumuseţe, puternicul Club Bilderberg îl alege pentru a-şi desfăşura aici unica reuniune anuală. Hotelul se defineşte prin linii fine, prin culorile alb şi galben, prin elegante holuri şi camere. În aceste încăperi ale hotelului s-au trezit dimineaţa şi fraţii Rockefeller, Henry Kissinger, regii Spaniei, Regina Victoria Eugenia, Regii Balduino şi Fabiola de Belgia, sau mulţi alţi regi europeni. Printre personalităţile care au mai vizitat acest hotel se află şi Ortega şi Gasset, Sara Montiel, Julio Iglesias, Gabriel Garcia Marquez, sau Almodovar cât şi mulţi alţii. Ultima renovare a hotelului s-a făcut în anul 2005, redându-i adevărata splendoare.

Venind în La Toja în afara perioadei estivale puteţi avea parte de o escapadă plină de linişte şi plăcere; nu vezi turişti, nu vezi maşini, te poţi transpune în timpurile trecute, când totul era într-o armonie perfectă cu natura. Majoritatea celor ce vin aici sunt persoane celebre sau bogate, ce caută un refugiu galician, anonimatul cât şi multă linişte. La Toja este vizitată de fotbalişti, regizori de film, impresari, politicieni etc.

Nu ştiu dacă v-am trezit puţin curiozitatea, dar aceste meleaguri merită cunoscute, chiar şi în trecere, pentru că ne dau posibilitatea să aruncăm o privire într-o lume a banilor şi a luxului la orice pas, înconjurată de edificiile vechi şi bine conservate ce te transpun în trecut. Între pini, măslini, terenuri de golf, săpunuri fine, briză, pescăruşi, celebrităţi şi presupuse ducese, insula îşi păstrează frumuseţea şi rezistă în timp, adaptându-se la noile vremuri.