La Muzeul de Artă din Craiova

Florin Rogneanu, directorul muzeului de artă din Craiova
Florin Rogneanu, directorul muzeului de artă din Craiova (Epoch Times România)

Cu prilejul organizării expoziţiei Adevăr – Compasiune – Toleranţă, deschisă zilele acestea la Mall-ul Electroputere din Craiova, am vizitat mai multe instituţii din acest mare oraş, printre care şi Muzeul de Artă, al cărui director este dl Florin Rogneanu. De la domnia sa am aflat şi amănunte despre istoria acestui aşezământ, precum şi despre mersul lucrărilor de restaurare în care se află.

Instituţia, una dintre cele mai prestigioase de acest fel în România de astăzi, a fost inaugurată în august 1954, în somptuosul palat al fostului mare proprietar Jean Mihail. Bogăţia patrimoniului, cadrul şi modul de expunere a celor mai valoroase piese ale sale stârnesc mereu admiraţia vizitatorilor acestui muzeu deosebit. Clădirea, destinată a fi locuinţă particulară, a fost construită în anii 1900 – 1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau.

La construcţie s-au întrebuinţat materiale de cea mai bună calitate şi meşteri străini de cel mai înalt profesionalism. Stucatura, în mare parte aurită, luminatoarele, oglinzile veneţiene, plafoanele pictate, candelabrele din cristal de Murano, coloanele, scările din marmură de Carrara, pereţii tapisaţi cu mătase de Lyon, lambriurile, mobilierul stil, feroneria şi altele, toate dau încăperilor un aer de eleganţă şi gust rafinat. Clădirea a fost acoperită cu ardezie şi a fost dotată de la început cu instalaţie electrică, încălzire centrală etc.

Pentru valoarea sa artistică, palatul a fost declarat demult monument de arhitectură. De-a lungul vremii, aici au fost găzduite numeroase personalităţi politice, atât din România cât şi din străinătate. Transformat în muzeu, fondul său de bază l-a constituit ”Pinacoteca Alexandru şi Aristia Aman”. Au urmat transferuri de la Muzeul Naţional de Artă al României, din Bucureşti, din fondurile centrale ale Statului, achiziţii proprii şi multe donaţii. Muzeul deţine multă pictură românească şi străină, desene şi gravuri, diferite alte lucrări de artă. Peste 2.000 de astfel de opere din Muzeul de la Craiova sunt incluse pe lista obiectelor ce constituie patrimoniul artistic naţional.

Muzeul este conceput şi organizat pe mai multe secţii: Galeria de Artă Universală, instalată de obicei în cinci săli la parterul palatului, Galeria de Artă Românească, care are la dispoziţie tot etajul, holul de onoare şi cabinetul Constantin Brâncuşi de la parter, precum şi Cabinetul de Grafică Românească şi Universală.

Cum am spus mai sus, minunatul Muzeu de Artă din Craiova este în plină restaurare, şi am pierdut astfel prilejul de a admira picturile şi sculpturile din bogatul său patrimoniu, care acum stau ascunse, ferindu-se din calea meşterilor restauratori. Aceştia au făgăduit că lucrările vor fi gata în luna noiembrie a acestui an. Mai sceptic, din motive bine întemeiate, dl Florin Rogneanu este de părere că restaurarea se va încheia la anul, poate în primăvară. Ar fi bine şi atunci!

Tot de la dl director am mai aflat că, după restaurarea palatului, lucrările de artă vor fi ţinute ”în carantină”, spre a nu se molipsi de la eventuale ciuperci dăunătoare, din pereţii încă umezi. Aşadar, vizitarea comorilor de artă de la Craiova se amână, probabil cu un an întreg de-acum încolo, dar această întârziere este spre binele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură