La Constanţa e depozitat de 10 ori mai mult azotat de amoniu decât cel care a provocat explozia de la Beirut

Macarale în Portul Constanţa
Macarale în Portul Constanţa (Epoch Times România)

În Portul Constanţa sunt depozitate aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu, relatează Europa Liberă. Deşi această cantitate este de zece ori mai mare decât cea care a provocat explozia din Beirut, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa nu pare a fi îngrijorată ci dă asigurări că azotatul de amoniu e bine depozitat.

Cât despre răspunderea pentru eventuale incidente, CNPM Constanţa transmite că toţi „operatorii care manipulează mărfuri periculoase în portul Constanţa, categorie în care se încadrează şi azotatul de amoniu, au obligaţia întocmirii unui plan de măsuri de securitate aprobat de ISU privind manipularea, depozitarea şi transportul acestor tipuri de mărfuri.”

Azotatul de amoniu este folosit în industria producerii de îngrăşăminte chimice, iar depozitarea se face în condiţii speciale, ferit de foc, în cantităţi limitate, în funcţie de concentraţia de azot, culoare de acces între stive, ferit de materiale incompatibile precum combustibili, lubrifianţi, pulberi metalice etc.

„În prezent, avem în evidenţele Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, 5 operatori care efectuează operaţiuni de încărcare/descărcare şi depozitare temporară a acestui tip de marfă”, anunţă compania într-un comunicat de presă.

Totodată, compania dă asigurări că azotatul de amoniu este stocat în magazii specializate, certificate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi face şi o evidenţă a acestor depozite, cu o localizare precisă a lor:

  • 4.908 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în portul Constanţa Sud, în magazii certificate la Schenker şi urmează să plece în următoarele două săptămâni, în tranzit, în Ungaria;
  • 17.521 tone de azotat de amoniu, depozitate în magazii certificate la Chimpex, se află în zona de nord a portului Constanţa;
  • 3.523 tone de azotat de amoniu sunt depozitate la Midia Internaţional, în zona Midia a portului Constanţa.

Despre ultimul depozit, compania omite să spună care sunt condiţiile de depozitare şi dacă magaziile în care se află au certificate de conformitate, tot aşa cum despre ultimele două omite să spună pentru ce perioadă vor fi depozitate.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa mai informează că de la începutul anului până în prezent, prin portul Constanţa au fost operate 87.292 tone de azotat de amoniu la navele maritime şi fluviale, o cantitate despre care compania spune că este „normală şi medie în raport cu cantităţile operate în ultimii cinci ani” şi dă asigurări că „toţi operatorii ce au operat acest tip de marfă îndeplinesc condiţiile de siguranţă impuse de ISU.

Compania mai susţine că are nu doar „proceduri de monitorizare şi control a operaţiunilor cu mărfuri periculoase”, ci şi personal instruit care face inspecţii în terminale, pentru asigurarea normelor în vigoare.