La Congres, Phenianul anunţă că îşi va dezvolta arsenalul nuclear

Coreea de Nord a declarat că va consolida arsenalul nuclear şi economia în curs de dezvoltare. Anunţul a fost făcut la primul Congres al Partidului Muncitoresc ţinut după 36 de ani.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, mai 2016.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, mai 2016. (Captură Foto)

Phenianul a anunţat luni că îşi va dezvolta capabilitatea de producţie de arme nucleare defensive, într-o decizie adoptată la Congresul partidului de guvernământ ce a avut loc recent, a raportat agenţia de ştiri nord-coreeană de stat KCNA.

Congresul, care s-a deschis la sfârşitul săptămânii trecute, a fost văzut în mare parte ca o încoronare oficială a lui Kim Jong-un, securizând statutul său de lider suprem şi confirmând doctrina sa byungjin, ce prevede dezvoltare economică şi nucleară.

“Vom urma în mod consistent linia strategică a dezvoltării economice şi a construirii forţei nucleare, calitativ şi cantitativ, atâta timp cât imperialiştii persistă în ameninţările lor nucleare şi practicile lor arbitrare”, a susţinut Kim la Congres.

Delegaţii prezenţi la conferinţă au evidenţiat de asemenea o politică ce impune ca armele nucleare să nu fie folosite decât dacă suveranitatea ţării este ameninţată de o altă putere nucleară. Un alt obiectiv urmărit este eventuala reunificare a peninsulei Coreene divizate.

“Dar dacă autorităţile sud-coreene aleg războiul ... vom elimina fără milă forţele ce se impun reunificării”, conform unui document publicat de KCNA.

Un fel de încoronare

Actualul dictator comunist în vârstă de 33 de ani nici nu era născut când a avut loc ultimul Congres din ţară, în 1980, când tatăl său, Kim Jong-il, a fost numit moştenitor al liderului de la acea vreme Kim Il-sung.

Chestiunea nucleară din doctrina promovată de Kim Jong-un a dominat perioada de dinaintea Congresului Partidului Muncitoresc nord-coreean, începând cu cel de-al patrulea test nuclear al Nordului în luna ianuarie, fiind urmată de lansarea unei rachete balistice de rază lungă şi o serie de alte teste pentru rachete şi diverse arme.

Kim Jong-un a cerut tuturor delegaţilor să aplice în continuare politica byungjin, pe care o consideră una dintre moştenirile sale.

Coreea de Nord a fost sancţionată în luna martie de ONU pentru testul nuclear şi lansarea rachetei balistice, dar Phenianul a sfidat presiunea internaţională desfăşurând activităţi suplimentare în cadrul programelor sale nuclear şi pentru rachete.