La ce mai foloseşte Daesh / Moscova acuzată de legături puternice cu Statul Islamic şi implicare în atentatele din Paris

În 6 decembrie, o reţea de televiziune ucraineană a difuzat un interviu cu un bărbat care a susţinut că este un fost agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei specializat în operaţiuni antitero şi organizaţii teroriste.


Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

În interviu, “Evgheni” a făcut afirmaţii detaliate despre cum FSB a organizat recrutări pentru reţele teroriste, adăugând că Moscova a fost “un complice direct şi indirect” în atacurile teroriste împotriva naţiunilor occidentale.

Un raport investigativ publicat în luna iulie de reportera Elena Milashina de la Novaya Gazeta a susţinut că, începând cu 2011, FSB a creat “rute sigure” pentru militanţii din Caucazul de Nord care doreau să călătorească în Siria, aceştia primind documentele necesare pentru călătorie.

Raportul a susţinut că ofiţerii FSB au ajutat în mod direct potenţiali jihadişti care au dorit să părăsească Rusia pentru a lupta în Orientul Mijlociu.

În timp ce FSB nu a recunoscut că a ajutat potenţiali extremişti, directorul adjunct al serviciului, Eugene Sisoev, a lăudat recent succesul Rusiei în privinţa “reducerii susţinute a activităţii teroriste” în interiorul Rusiei. El a menţionat că s-a micşorat numărul “crimelor de natură teroristă” faţă de anul precedent, înregistrându-se o reducere de zece ori a activităţii teroriste în Caucazul de Nord în ultimii 5 ani.

În aceleaşi remarci, făcute în noiembrie, Sisoev a recunoscut că cel puţin 20% dintre luptătorii străini din grupul Statul Islamic provin din Rusia sau alte ţări fost comuniste, o evaluare oarecum similară cu estimările făcute de grupurile private pentru consultanţă în securitate, arată un articol publicat de Washington Free Beacon.

Interviul cu presupusul dezertor FSB a promovat ideea că Rusia ar putea să îşi exporte extremiştii, detaliind modul în care serviciile de securitate ruseşti au recrutat musulmani pentru a se infiltra în grupurile extremiste din Europa şi în care le-au susţinut material avansarea în sânul acestor organizaţii.

Când a fost întrebat dacă agenţii ruşi ar putea fi implicaţi în atacurile teroriste recente din Paris, Evgheni a declarat că există o “complicitate în actele de terorism”. El a continuat, “şi complicitatea ar putea fi directă sau indirectă. Analizând legăturile lor, cineva, bineînţeles, ar putea să vadă că legăturile duc spre Rusia. În primul rând, Rusia ar putea avea de câştigat de pe urma acestui lucru şi serviciile de securitate ruseşti au avut toate posibilităţile să organizeze aceasta.”

Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacurile din Paris.

La periferia Rusiei, se crede în mare parte că Moscova a folosit Statul Islamic ca o oportunitate pentru a scăpa de jihadiştii interni.

“În primăvara anului 2014, reţelele locale de spionaj au furnizat informaţii credibile conform cărora indivizi afiliaţi la forţele de securitate ruseşti recrutau potenţiali jihadişti în Pankisi şi în Caucazul de Nord pentru a-i trimite în Siria”, susţine Giga Bokeria, un fost consilier georgian pe probleme de securitate naţională. “Li s-a promis finanţare pentru călătorii şi asistenţă pentru achiziţionarea de arme.”, a afirmat acesta.

Pankisi este o regiune montană izolată în Georgia care se învecinează cu Rusia, localnicii fiind georgieni musulmani. Omar al-Shishani, unul dintre principalii comandanţi ai Statului Islamic, este din Pankisi.

Oleksandr Daniliuk, fostul Şef de Stat Major în Ministerul ucrainean al Apărării şi acum preşedinte al Centrului ucrainean pentru Reforme în Domeniul Apărării, consideră că există o legătură puternică între Statul Islamic şi guvernul rus.

“Statul Islamic este în mod clar un produs al serviciilor speciale ruseşti. Doar o persoană oarbă nu ar putea vedea acest lucru. O parte semnificativă dintre terorişti sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a declarat Daniliuk. “Comanda militară a Statului Islamic este formată din foşti generali ai lui Saddam Hussein, care au studiat în Uniunea Sovietică şi care au lucrat îndeaproape cu KGB-ul”, a adăugat el.

“Conexiunea dintre jihadiştii vorbitori de limbă rusă şi ofiţerii militari suniţi foşti baathişti şi antrenaţi de ruşi este cea care a format nucleul a ceea ce astăzi considerăm a fi Statul Islamic”, a susţinut expertul estonian Eerik-Niiles Kross.

Kross, acum un membru al Parlamentului estonian, este un fost director al serviciului estonian de informaţii care a servit sub Autoritatea Coaliţiei Provizorii din Irak în 2003-2004 şi a lucrat la reformarea serviciului de informaţii al armatei irakiene.

“Pe baza istoriei Rusiei în privinţa infiltrării şi manipulării organizaţiilor teroriste şi a grupurilor extremiste, nu este exagerat să credem că există o relaţie operaţională – la un anumit nivel – între serviciile de securitate ruseşti şi elemente ale Statului Islamic”, a declarat el.

Conflictul din Siria a permis Rusiei să îşi reconstruiască relaţiile cu ţările europene care au fost afectate de intervenţia ruşilor în Ucraina.

În timp ce Casa Albă rămâne în mod public precaută în privinţa colaborării cu Rusia în lupta împotriva Statului Islamic datorită sprijinului acordat de Moscova preşedintelui sirian Bashar al-Assad, posibilitatea unei conexiuni ruseşti cu atacurile teroriste din statele occidentale va adăuga un nou element în relaţia Rusiei cu Vestul.

În Washington, totuşi, relaţia Rusiei cu radicalii islamişti nu a fost evaluată serios, conform mai multor surse congresionale.

“Chestiunea relaţiei Rusiei cu Statul Islamic a fost abordată în cadrul unor audieri cu uşile închise în Capitol Hill”, a declarat o sursă congresională de vârf familiară cu recentele şedinţe informative cu legiuitorii. “Nu este clar cât de mult a analizat administraţia această chestiune.”

Dar oamenii din statele apropiate de Rusia susţin că oficialii americani şi din alte state occidentale au ezitat să accepte informaţii despre implicarea ruşilor în recrutări pentru grupuri extremiste, în ciuda faptului că aceştia folosesc o retorică explicit anti-americană ca stimulent pentru înrolarea potenţialilor luptători extremişti.

“Peste 80% dintre armele Statului islamic sunt de producţie rusească”, a declarat Daniliuk. “În Siria şi Irak suntem martori la aceeaşi formă de agresiune ascunsă precum cea din Ucraina.”

“Problema este că, dacă Rusia face recrutări pentru Statul Islamic şi acesta atacă ţinte europene şi americane, ar fi dispus cineva să declare că Rusia poartă răspunderea pentru aceste atacuri?”, s-a întrebat el.