La 30 de ani de la Mineriadă, Asociaţia Victimelor Mineriadelor încă aşteaptă incriminarea vinovaţilor

Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

Mihail Eugen Chiţu, victimă a represiunilor minerilor de acum 30 de ani, a declarat sâmbăta că Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România (AVMR) doreşte finalizarea dosarului Mineriadei, incriminarea vinovaţilor, tragerea lor la răspundere penală şi plata despăgubirilor pentru victime.

Bătut "cu sălbăticie de mineri" la Mineriada din iunie 1990, Chiţu povesteşte clipele de groază şi bătăile cumplite prin care a trecut la acea vreme.

"Am fost bătut cu sălbăticie de mineri, eram mecanic ajutor de locomotivă şi veneam de la muncă, iar în Gara de Nord am aflat că soţia mea nu ajunsese acasă şi am dat fuga să o scot din ‘viermuială’. Spre necazul meu, o cetăţeancă în vârstă a arătat spre mine şi a zis: Bateţi-l maică, că l-am văzut eu la televizor. Nu am apucat să îmi trag fermoarul la geantă, să scot actele - s-ar fi văzut salopetele de serviciu -, era clar că nu puteam fi eu acela pe care îl văzuse la televizor. După ce m-au bătut cu sălbăticie, m-au depus în fântâna de la Piaţa Universităţii. Când mi-am revenit, m-au luat alţii şi m-au dus la Poliţia Capitalei, iar de acolo, după bătăile de rigoare, m-au dus la Măgurele. Şi acolo am fost bătut", a povestit Chiţu, citat de Agerpres.

Declaraţia a fost făcută în Piaţa Universităţii din Bucureşti unde, sâmbătă, a fost comemorată împlinirea a 30 de ani de la Mineriada din 13 - 15 iunie.

"Sunt una dintre victimele Mineriadei şi membru fondator al AVMR. Mineriada a fost represiunea făcută de partidul la putere - FSN, al cărui conducător, Ion Iliescu, a ordonat aducerea minerilor pentru că luase amploare strângerea de iscălituri pentru aprobarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Am venit să comemorăm unul dintre cele mai urâte gesturi făcute de clasa politică, din cauza căruia România a dat cel puţin 40 de ani înapoi", a mai declarat Mihail Eugen Chiţu, care este şi membru fondator al Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România (AVMR).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne