Kurzii din Siria cer sprijinul SUA pentru a limita operaţiunile armatei turce

Forţele kurde din Siria au cerut Statelor Unite să facă mai mult pentru a opri asaltul turcilor asupra Afrin. Ofensiva turcă în această regiunea siriană a provocat până acum moartea a zeci de civili şi luptători de ambele tabere.
Soldaţi turci depun jurământul în provincia turcă Hatay, înainte să fie transportaţi către graniţa cu Siria, ca parte a operaţiunii Ramura de Măslin, 23 ianuarie 2018.
Soldaţi turci depun jurământul în provincia turcă Hatay, înainte să fie transportaţi către graniţa cu Siria, ca parte a operaţiunii Ramura de Măslin, 23 ianuarie 2018. (Burak Milli/Anadolu Agency/Getty Images)

Miliţiile kurde din Siria au devenit tot mai frustrate din cauza SUA şi a poziţiei sale faţă de asaltul lansat de forţele militare turce în Afrin – o zonă controlată în principal de kurzi în nord-vestul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia.

“Cum pot sta deoparte şi doar să se uite?” a întrebat Aldar Khalil, un politician kurd de rang înalt, despre coaliţia condusă de SUA. “Ei ar trebui să îşi respecte obligaţiile faţă de această forţă care a participa împreună cu ei (la lupta împotriva terorismului). Considerăm că poziţiile lor neclare şi nehotărâte sunt o sursă de îngrijorare”.

Turcia a început în 20 ianuarie o ofensivă numită operaţiunea “Ramura de Măslin”, cu obiectivul declarat de a ataca poziţiile ocupate de grupul kurd YPG (Unităţile de Apărare a Poporului Kurd) şi a poziţiilor grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh), deşi nu se ştie dacă ISIS este prezent în Afrin. Turcia, un aliat al SUA în NATO, priveşte YPG ca o extensie a rebeliunii kurde cu care s-a confruntat pe teritoriul său de câteva decenii.

Până acum, ofensiva turcă a provocat moartea a peste 60 de civili şi a zeci de luptători din ambele tabere. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că operaţiunea va fi extinsă către alte zone, inclusiv Manbij, unde sunt prezente atât forţe americane, cât şi alte miliţiei kurde.

Generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM), a afirmat miercuri că SUA “face tot ce poate” pentru a evita o confruntare cu Turcia în Siria. Oficiali americani au notat de asemenea că preşedintele Donald Trump a discutat despre acest conflict în mod direct cu Erdogan, adăugând că guvernul american cere în mod public Turciei să îşi limiteze operaţiunea.

Oficiali kurzi susţin că nu se aşteaptă ca SUA să intre în război cu Turcia sau să trimită soldaţi în Afrin.