Kucima: “Republicile” din Donbas ameninţă cu un război total în Ucraina

Leonid Kucima
Leonid Kucima (Sergei Supinsky/AFP/Getty Images)

Reprezentanţii autoproclamatelor Republici Populare Doneţk (RPD) şi Lugansk (RPL), în timpul consultaţiilor din Minsk din 31 ianuarie, au ameninţat cu o relansare totală a operaţiunilor militare de-a lungul întregii linii de demarcaţie dintre cele două tabere, a raportat Interfax Ucraina.

“Ei au cerut ca preşedintele Ucrainei să emită un decret asupra unui acord unilateral de încetare a focului. Ei au ameninţat că, dacă nu este acceptat ultimatumul, vor relansa bătălii totale de-a lungul întregii linii de front”, a declarat Leonid Kucima, cel de-al doilea preşedinte ucrainean şi membru al Grupului de Contact Tripartit asupra rezoluţiei pentru rezolvarea situaţiei din Donbas, într-un interviu cu Interfax Ucraina în 1 februarie, a raportat Euromaidan Press.

Mai mult, reprezentantul “RPD” Denis Puşilin şi reprezentantul “LNR” Vladislav Deinega au insistat asupra definirii liniei de demarcaţie conform situaţiei existente în 31 ianuarie şi nu conform acordurilor de la Minsk din 19 septembrie 2014, a subliniat Kucima.

“Când au fost întrebaţi ce fel de asigurări vor oferi că în viitor nu vor determina o altă oarecare linie de demarcaţie, reprezentanţii au rămas tăcuţi”, a adăugat Kucima.

Kucima a raportat, de asemenea, că reprezentanţii separatiştilor nu erau familiari cu planul de acţiune propus de partea ucraineană în ceea ce priveşte implementarea memorandumului de la Minsk. “Noi am trimis planul tuturor părţilor în avans, dar dintr-un anumit motiv acesta nu a fost arătat reprezentanţilor.”

Conform lui Kucima, această poziţie a reprezentanţilor separatiştilor este contrară poziţiei declarate de Rusia în particular, în special din moment ce în timpul unei conversaţii telefonice de sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, preşedintele Vladimir Putin a declarat că el speră să se aplice acordurile la Minsk.

“Exact din acest motiv aşteptăm reacţia Rusiei”, a susţinut Kucima.

Aşa cum s-a raportat, sâmbătă au avut loc la Minsk consultaţiile preliminare ale Grupului de Contact Tripartit în vederea rezolvării situaţiei din Donbas. Mai târziu în aceeaşi zi, Kucima a anunţat anularea unei runde de consultaţii plănuită tot pentru ziua de sâmbătă.

“Consultaţiile de astăzi asupra Planului de Implementare a acordurilor de la Minsk, care includ o listă de măsuri specifice îndreptate înspre detensionarea rapidă a situaţiei, au fost subminate de absenteismul semnatarilor din Minsk, O. Zaharcenko şi I. Plotniski, de ultimatumurile lansate de reprezentanţii D. Puşilin şi V. Deinega, şi de asemenea de refuzul de a discuta Planul de Acţiune privind încheierea imediată a focului şi retragerea armelor grele”, a concluzionat Kucima.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe