Kremlinul trimite două bombardiere strategice pentru o vizită în Venezuela

Bombardierul rusesc Tupolev Tu-160, numit Blackjack de către NATO
Bombardierul rusesc Tupolev Tu-160, numit Blackjack de către NATO (Wikipedia.org)

Ministerul rus al Apărării a trimis două bombardiere strategice capabile nuclear în Venezuela, într-un spectacol de forţă neobişnuit al armatei Rusiei în America de Sud, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie, ministerul a precizat că cele două bombardiere Tu-160 au ajuns luni pe un aeroport situat lângă capitala venezueleană Caracas. Declaraţia nu a precizat dacă bombardierele aveau arme la bord.

Avioanele de luptă ruseşti au ajuns în Venezuela la câteva zile după ce preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a vizitat Moscova pentru a obţine sprijinul acesteia, deoarece economia Venezuelei este în prăbuşire.

Caracasul este profund îndatorat Rusiei. În ultimii ani, Venezuela a cumpărat echipamente militare de la ruşi în valoare de milioane de dolari.

În cadrul unei ceremonii pe aeroportul din Caracas, ministrul venezuelean al Apărării, generalul Vladimir Padrino, i-a întâmpinat pe cei 100 de piloţi ruşi şi alţi membri ai personalului care au ajuns în ţară cu cele două bombardiere.

Padrino a precizat că vizita ruşilor demonstrează că regimul Maduro se pregăteşte să protejeze Venezuela până în ultima clipă.

Cunoscut sub numele de Blackjack de către membrii NATO, bombardierul Tu-160 poate zbura la o viteză de două ori mai mare decât viteza sunetului şi este capabil să transporte rachete nucleare sau convenţionale.

Potrivit Associated Press, ultima dată când Rusia a trimis bombardiere Tu-160 în Venezuela a fost în urmă cu cinci ani.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat pe Twitter: “Guvernul rus a trimis bombardiere în cealaltă parte a lumii, în Venezuela. Popoarele rus şi venezuelean ar trebui să vadă acest lucru aşa cum este în realitate: două guverne corupte irosesc fondurile publice şi suprimă libertatea, iar cetăţenii lor suferă”.

Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Situaţia este dezastruoasă în ţară, iar Maduro se confruntă cu tulburări civile grave, cu lipsuri masive de medicamente şi alimentare. Prognoza hiperinflaţionistă a FMI este de 1.000.000% până la sfârşitul anului şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa că va umple golurile economiei.

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii în întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.