Kremlinul trage alarma. Israelul se pregăteşte pentru un război amplu în Siria [raport]

Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan
Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan (Menahem Kahana/AFP/Getty Images)

Publicaţia rusească Nezavisimaia Gazeta a susţinut că Israelul se pregăteşte pentru un război amplu în Siria după retragerea trupelor americane din ţara arabă.

Publicaţia a raportat că decizia preşedintelui american Donald Trump de a-şi retrage soldaţii din Siria a pus Israelul în situaţia în care ar trebui să facă faţă prezenţei militare iraniene din Siria aparent doar cu propriile trupe.

De asemenea, ziarul l-a citat pe fostul ministru israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, afirmând că: “Retragerea SUA din Siria măreşte în mod semnificativ probabilitatea unui conflict pe scară largă în nord, fie în Liban fie în Siria”.

Lieberman a adăugat că “plecarea americanilor va creşte moralul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi al aliaţilor săi, Iranul şi grupul libanez Hezbollah”.

În plus, publicaţia l-a citat pe expertul militar rus Iuri Liamin afirmând că “Iranul nu poate interpreta această decizie [de retragere a trupelor americane] că i s-a dat mână liberă”.

“Trebuie să nu uităm că acum Turcia ameninţă că lansează noi operaţiuni militare împotriva kurzilor sirieni. Această operaţiune ar putea duce la un control real al turcilor asupra unei porţiuni semnificative din nordul Siriei. Este improbabil ca o astfel de evoluţie să fie pe placul autorităţilor siriene şi al aliatului său iranian”, a adăugat expertul.

Săptămâna trecută, SUA a anunţat că a decis să îşi retragă trupele din Siria, Trump susţinând la acea vreme pe Twitter: “Am înfrânt ISIS în Siria, singurul motiv pentru care am fost acolo” în timpul preşedinţiei mele.

Mass media americană a susţinut că decizia a fost luată în urma unei discuţii telefonice între Trump şi omologul turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc după ce Ankara a anunţat o nouă operaţiune militară turcă împotriva grupului militant kurd sirian YPG, la est de râul Eufrat, potrivit Middle East Monitor. De altfel, Turcia consideră YPG un grup terorist, însă SUA a susţinut miliţia în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (care mai este cunoscut sub numele de ISIS) în Siria.