Kremlinul susţine că o întâlnire Trump-Putin la Paris este „improbabilă”

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că o întâlnire între acesta şi omologul său american Donald Trump, anunţată provizoriu pentru ziua de 11 noiembrie, acum este improbabil să mai aibă loc.

Totuşi, Peskov, a afirmat marţi că Trump şi Putin ar putea avea „discuţii în picioare” pe marginea ceremoniilor de comemorare a celei de-a 100-a aniversări a sfârşitului Primului Război Mondial, precizează RFE/RL.

„Într-adevăr, o întâlnire substanţială este improbabil să aibă loc la Paris”, a precizat Peskov la câteva ore după ce Trump a anunţat că „probabil” nu se va întâlni cu Putin în capitala pariziană.

„Programul evenimentului multilateral de marcare a centenarului sfârşitului Primului Război Mondial nu permite părţilor să desfăşoare o astfel de întâlnire”.

„Putin şi Trump ar putea purta discuţii în picioare pentru a determina când se vor întâlni în cadrul unui format complet”, a adăugat Peskov.

Luni, Trump a declarat că cele două părţi „încă nu au stabilit nimic” pentru eventuale discuţii în Paris.

„Nu ştim dacă va fi locul potrivit [pentru o întâlnire]. Voi fi la Paris din alte motive. Nu sunt sigur că vom avea o întâlnire la Paris. Probabil că nu”.

Ceremoniile din Paris au loc pe fondul tensiunilor continue dintre Occident şi Rusia provocate de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Moscova, de rolul ruşilor în războaiele din Siria şi estul Ucrainei, de presupusul amestec al Moscovei în alegerile din SUA şi Europa şi de presupusul rol al Kremlinului în otrăvirea unui fost spion rus şi a fiice sale în Marea Britanie în luna martie a acestui an.

Trump a declarat că se va întâlni cu Putin la summitul G20 din Argentina, din 30 noiembrie - 1 decembrie, adăugând: „Şi, probabil, vom avea întâlniri după aceea – probabil o mulţime de întâlniri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe