Kremlinul: SUA a desfăşurat manevre periculoase în apropierea unei nave ruseşti

Pe fundalul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Occident, în special SUA, la jumătatea lunii iunie a avut loc un nou incident militar. Kremlinul susţine că un distrugător american s-a apropiat la o distanţă periculos de mică de una dintre navele sale.
Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Gravely.
Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Gravely. (Captură Foto)

Ministerul rus al Apărării a acuzat că distrugătorul american cu rachete ghidate USS Gravely s-a apropiat la o distanţă periculoasă de nava de luptă rusească Iaroslav Mudri, a raportat marţi agenţia de ştiri Interfax.

Incidentul a avut loc în Marea Mediterană în 17 iunie. Conform declaraţiei Ministerului rus al Apărării, manevra “a încălcat în mod grav atât regulile internaţionale, cât şi acordurile ruso-americane”.

USS Gravely a navigat la o distanţă de 60-70 de metri de nava de luptă rusească, pe partea stânga a acesteia, conform declaraţiei. În plus, mai susţine declaraţia ministerului rus, nava americană a trecut prin faţa navei Iaroslav Mudri la o distanţă periculoasă de 180 de metri, dar nava rusească nu a desfăşurat niciun fel de manevre periculoase şi nu a deviat la de ruta sa, potrivit Interfax.

Ministerul rus al Apărării a mai declarat că SUA a acuzat în repetate rânduri că piloţilor şi marinarilor ruşi le lipseşte profesionalismul.

“Acest incident arată că marinarii americani îşi permit să uite de principiile de bază ale siguranţei şi că nu se gândesc la consecinţele pe care le pot aduce manevrele periculoase în zonele cu trafic mare”, a mai susţinut declaraţia ministerului rus.

După incident, ministerul rus a trimis o notă Pentagonului, susţinând că echipajul şi căpitanul american au încălcat în mod grosolan reglementările care previn coliziuni între nave, conform agenţiei de ştiri RIA Novosti.

Incidentul reprezintă cea mai recentă întâlnire între activele militare americane şi ruseşti. La începutul acestui an, Pentagonul a declarat în repetate rânduri că avioanele de luptă ruseşti au desfăşurat manevre periculoase în apropierea navelor americane.

În aprilie, SUA a acuzat Rusia că a desfăşurat un “atac simulat” asupra distrugătorului american Donald Cook în Marea Baltică. Oficialii americani ai apărării au declarat că acel incident a fost “mai agresiv decât tot ceea ce au văzut de o perioadă de timp”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe