Kremlinul se opune apelului Chişinăului de retragere a trupelor ruseşti din Transnistria

Ambasadorul rus la ONU s-a opus miercuri apelului făcut de guvernul Republicii Moldova ca în luna septembrie, la sesiunea Adunării Generale a ONU, să fie discutată retragerea soldaţilor ruşi de pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria.
Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la ONU.
Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la ONU. (Captură Foto)

Ambasadorul rus Vasili Nebenzia a declarat că această “mişcare neaşteptată” nu este “foarte prietenoasă”.

“Nu am fost niciodată abordaţi în această privinţă şi nu am fost avertizaţi în avans”, a declarat Nebenzia pentru TASS la sediul ONU în New York City.

“Şi, bineînţeles, acţiunea nu [va fi favorabilă] procesului de pace, care a fost stabilit cu mult timp în urmă”, a adăugat el.

Preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, a confirmat miercuri pe Facebook că o astfel de cerere a fost înmânată Naţiunilor Unite de către Victor Moraru, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU.

“Timp de 25 de ani, sub masca unei misiuni de menţinere a păcii, Federaţia Rusă ne-a intimidat prin prezenţa soldaţilor, muniţiei şi armamentului pe teritoriul ţării noastre”, a scris Candu în mesajul său.

“Autorităţile moldovene au cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să includă pe agenda Adunării Generale – care va începe luna următoare – discutarea retragerii soldaţilor străini din ţara noastră”, a scris Candu.

Rusia păstrează aproximativ 2.000 de soldaţi în Transnistria – 1.000 de soldaţi despre care Moscova susţine că păzesc imensele depozite de arme din perioada Uniunii Sovietice şi aproximativ 500 de soldaţi de menţinere a păcii pentru a asigura continuitatea unui armistiţiu dificil încheiat în urmă cu 25 de ani, care a pus capăt unui conflict sângeros între Republica Moldova şi regiunea sa estică separatistă.

La un summit din 1999 al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ce a avut loc în Istanbul, Moscova a promis că îşi va retrage soldaţii din Transnistria până în 2002, dar nu a mai făcut acest pas.

Preşedintele moldovean Igor Dodon, care a curtat Rusia, a criticat miercuri acţiunea de a aduce problema soldaţilor ruşi din Transnistria în faţa ONU, susţinând că este vorba de “praf aruncat în ochii curatorilor şi păpuşarilor occidentali ai guvernului”.

Dodon, care a recurs de asemenea la Facebook pentru a-şi exprima criticile, a declarat că misiunea rusă de menţinere a păcii este un succes şi trebuie continuată, cerând guvernului moldovean să facă presiuni pentru reluarea negocierilor de pace cu Transnistria, care s-au împotmolit cu mult timp în urmă.

Transnistria şi-a declarat independenţa de Republica Moldova în 1990 după ce Rusia s-a temut că guvernul din Chişinău va urmări reunificarea cu România. Majoritatea teritoriului Republicii Moldova a aparţinut României în perioada interbelică.

Sute de persoane au fost ucise în conflictul izbucnit în 1992, care s-a încheiat printr-un armistiţiu intermediat de Moscova după ce conflictul a fost înnăbuşit de soldaţii ruşi deja staţionaţi în Transnistria încă din perioada sovietică.

Cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU se va deschide în 12 septembrie 2017.