Kremlinul scoate în afara legii partidul de opoziţie al lui Navalni

Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Rusia a scos Partidul Progresului condus de Alexei Navalni, unul dintre cei mai puternici opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, de pe lista partidelor autorizate, a anunţat marţi Ministerul rus al Justiţiei, conform Yahoo News.

Decizia a fost luată la 10 zile după ce a fost anunţată crearea unei noi mişcări de opoziţie – Coaliţia Democrată – care include Partidul Progresului şi RPR-Parnas, partidul lui Boris Nemţov.

Boris Nemţov, unul dintre cei mai virulenţi critici ai lui Putin şi care nu o dată l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a implicat Rusia în conflictul separatist din estul Ucrainei, a fost asasinat în 27 februarie 2015 pe un pod din centrul Moscovei, în imediata apropiere a Kremlinului.

Navalni, într-un interviu la postul de radio Ekho Moskvy, a declarat că Partidul Progresului a fost “lichidat, dar fără un ordin judecătoresc”.

“Vom face apel la această decizie în tribunalele ruseşti şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a adăugat el.

Ministerul Justiţiei a susţinut că Partidul Progresului nu a respectat legea rusă şi nu şi-a înregistrat toate birourile locale într-o perioadă de 6 luni.

Navalni, avocat şi activist, a ieşit în evidenţă în timpul protestelor în masă împotriva lui Putin în perioada 2011-2012.

Totuşi, activistul de 38 de ani a avut de înfruntat o serie de anchete penale şi el însuşi nu poate candida pentru un loc în Parlamentul ţării, susţine Yahoo News.

Coaliţia Democrată a anunţat că în acest an candidaţii săi vor participa la alegerile locale iar anul următor se vor înscrie la alegerile parlamentare. Noua coaliţie este susţinută de Mihail Hodorkovski, un fost oligarh rus transformat într-un puternic critic al Kremlinului, a declarat reţeaua sa pentru drepturile omului “Rusia Deschisă”.

Opoziţia rusă a fost marginalizată puternic în timpul celor 15 ani de “domnie” a lui Putin şi nu are niciun reprezentant în Parlamentul rus.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe