Kremlinul: Scandalul Panama Papers îl vizează direct pe preşedintele rus

În urma declanşării scandalului Panama Papers, Kremlinul s-a grăbit să adopte o atitudine “războinică”, susţinând că întreaga situaţie nu este altceva decât un atac îndreptat împotriva Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin – chiar dacă documentele dezvăluite nu îl numesc în mod direct pe liderul rus.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că informaţiile divulgate în cadrul scandalului Panama Papers reprezintă un atac la adresa propriei persoane şi a ţării sale.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a criticat dezvăluirile, numindu-le o “Putinofobie în străinătate”, deşi liderul rus nu este menţionat în documente.

“Este evident că intenţia, principala ţintă a acestui atac, a fost aceea de a viza în primul rând ţara noastră şi pe însuşi preşedintele Putin”, a declarat Peskov.

El a precizat că rapoartele privind acordurile şi împrumuturile offshore secrete în valoare de 2 miliarde de dolari, care au fost asociate cu cercul de apropiaţi al lui Putin, nu sunt decât o încercare de a-l discredita pe liderul rus înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.

Peskov a adăugat că documentele nu conţin informaţii concrete sau noi despre Putin.

“Ştiţi ce cred despre toate acestea? Nu au fost dovedite. Nu au prins aceşti oameni în flagrant. Este doar presă tabloidă”, a mai susţinut Peskov.

“Până într-un anumit grad, bineînţeles, că există corupţie. Nu pot explica toate detaliile. Dar în mod sigur nu există în ţara [noastră]”.

Scandalul Panama Papers îi implică pe mulţi dintre asociaţii şi prietenii apropiaţi ai lui Putin, deşi unele informaţii financiare divulgate în legătură cu cele 11,5 milioane de documente nu sunt neapărat ilegale, ci doar imorale.