Kremlinul pregăteşte un răspuns la confiscarea unor proprietăţi diplomatice ruseşti de către SUA

Moscova a anunţat că pregăteşte măsuri pentru a da replica la decizia Washingtonului de a confisca la sfârşitul anului trecut două proprietăţi diplomatice ruseşti aflate pe teritoriul american, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)

În decembrie 2016, SUA a închis două sedii ale misiunilor diplomatice ruseşti în New York şi Maryland şi a ordonat expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi şi a familiilor lor ca răspuns la aparenta hărţuire a diplomaţilor americani la Moscova şi la presupusul amestec al ruşilor în campania prezidenţială americană de anul trecut.

Moscova, care neagă acuzaţiile ce i s-au adus, nu a răspuns imediat, afirmând că va aştepta să vadă dacă relaţiile dintre cele două ţări se vor îmbunătăţi în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump.

“Măsurile retaliatorii sunt pregătite. După cum înţelegeţi, o astfel de decizie asupra acestei chestiuni nu va fi luată decât de Ministerul de Externe”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, la canalul de televiziune de stat Rossia 1.

Zaharova a declarat că Washingtonul realizează faptul că Moscova va retalia, în condiţiile în care adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, a cerut returnarea celor două sedii diplomatice în timpul unor discuţii recente cu omologul său american, subsecretarul de stat Thomas Shannon.

Publicaţia rusească Kommersant a declarat în această lună că Moscova ar putea confisca proprietăţi diplomatice americane în capitala rusă şi ar putea complica viaţa instituţiilor de învăţământ anglo-americane dacă Washingtonul nu înapoiază cele două sedii ale misiunilor diplomatice închise în SUA înainte de luna iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe