Kremlinul apără acordul cu Arabia Saudită pentru sistemele S-400

Kremlinul susţine că un acord recent privind vânzarea de rachete ruseşti Arabiei Saudite nu prezintă o ameninţare pentru nicio ţară.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că acordul pentru vânzarea de sisteme de rachete S-400 de rază lungă Arabiei Saudite “nu este direcţionat împotriva niciunei ţări”. Peskov a răspuns la o întrebare referitoare la posibilitatea ca acordul să prezinte o ameninţare pentru Iran.

Contractul pentru sistemele S-400 face parte din numeroasele acorduri privind armele încheiate săptămâna trecută în timpul vizitei regelui saudit Salman în Rusia.

Observatorii susţin că discuţiile regelui saudit cu preşedintele rus marchează o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Rusia, care au fost deseori tensionate de la Războiul Rece.

Arabia Saudită este un aliat îndelungat al SUA în Orientul Mijlociu şi acordurile pentru arme încheiate cu Moscova au provocat nelinişti în Washington.

La scurt timp după anunţarea înţelegerilor privind armele dintre Moscova şi Riad, Pentagonul a declarat că Departamentul de Stat american a aprobat posibila vânzare a unui sistem de apărare antirachetă THAAD către Arabia Saudită, la un cost estimativ de 15 miliarde de dolari.

Peskov a fost întrebat luni de reporteri dacă posibilul acord american cu Riadul ar putea afecta aranjamentul rusesc.

“Putem vorbi doar în numele nostru. Dar, contactele pentru implementarea acestui acord au fost pozitive şi am avut rezultate preliminare foarte bune”, a afirmat Peskov.

Maria Vorobiova, oficial al unei agenţii guvernamentale ruseşti care se ocupă de cooperarea militară şi tehnică, a fost citată luni afirmând că s-a ajuns la un acord ferm cu Arabia Saudită în privinţa sistemelor S-400.

“S-a ajuns la un acord cu Regatul Arabiei Saudite pentru a livra sistemul de apărare antiaeriană S-400, sisteme de rachete antitanc Kornet-EM, sisteme TOS-1A (lansator cu rachete multiple), lansatoare automate de grenade AGS-30 şi puşti de atac Kalaşnikov AK-103”, a declarat agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, citând-o pe Vorobiova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe