Kremlinul anunţă vizita dictatorului nord-coreean în Rusia: în luna aprilie

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Alexei Nikolski/AFP/Getty Images)

Kremlinul a anunţat că liderul nord-coreean Kim Jong-un plănuieşte să viziteze Rusia în următoarele 12 zile, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie scurtă publicată joi pe website-ul său, Kremlinul a precizat că şeful statului comunist izolat plănuieşte să ajungă în Rusia în “cea de-a doua jumătate a lunii aprilie”, după ce a primit o invitaţie din partea preşedintelui Vladimir Putin.

La rândul său, Putin urmează să viziteze China săptămâna viitoare pentru a participa la Forumul “Centura şi Drumul” din Beijing, care va avea loc în perioada 26-27 aprilie, reuniune care aduce la aceeaşi masă şefi de stat din zeci de ţări pentru a discuta despre construirea de rute comerciale terestre şi maritime în întreaga lume.

Unele organizaţii media au speculat că Putin s-ar putea întâlni cam în aceeaşi perioadă cu Kim în Vladivostok, un oraş port situat în Estul îndepărtat al Rusiei în apropierea graniţei cu Coreea de Nord.

Anunţul Kremlinului a fost făcut în contextul în care administraţia preşedintelui american Donald Trump depune eforturi pentru încheierea unui acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Două summituri precedente între Kim şi Trump au eşuat să producă un acord privind denuclearizarea.

Casa Albă a sugerat posibilitatea unui al treilea summit între cei doi şefi de stat, însă Coreea de Nord a cerut joi ca Washingtonul să îl excludă pe secretarul de stat american Mike Pompeo din orice negocieri viitoare.

După câteva teste nucleare, Kim Jong-un a promis în aprilie 2018 că ţara sa va suspenda atât testele nucleare, cât şi lansările de rachete balistice intercontinentale. Totuşi, imagini de satelit cu principalul poligon de teste nucleare ale Coreei de Nord captate săptămâna trecută, au arătat unele activităţi care ar putea fi asociate cu reprocesarea materialelor radioactive în combustibil pentru bombe, potrivit think tank-ului Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din SUA.

Însă posibilitatea încheierii unui acord ar putea fi periclitată şi mai mult de faptul că armata nord-coreeană a produs şi testat un nou sistem de arme. Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a prezentat, joi, proiectul ca fiind o “armă tactică ghidată” dotată cu un “focos puternic”, însă nu a precizat că ar fi o rachetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe