Kremlinul anunţă restricţii asupra mediei americane, acuzând presiuni la Russia Today

Moscova a avertizat din nou că unele operaţiuni mass media americane în Rusia ar putea fi supuse restricţiilor ca răspuns la presupusa presiune aplicată asupra organizaţiilor media finanţate de statul rus ce activează în SUA.
Logo-ul CNN
Logo-ul CNN (John Greim/LightRocket/Getty Images)

“Desigur că în cazul presiunilor, a încălcări continue a drepturilor organizaţiilor noastre media de a lucra nestânjenit, nu pot exclude luarea unor măsuri în conformitate cu principiul reciprocităţii”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Comentariile lui Peskov au fost cele mai recente dintr-o serie de ameninţări şi plângeri venite de la oficialii ruşi.

Agenţiile americane de aplicare a legii au monitorizat operaţiunile a cel puţin două organizaţii media ruseşti – canalul TV prin satelit RT (Russia Today) şi website-ul de ştiri Sputnik.

Finanţat de guvernul rus, RT a fost acuzat într-un raport de informaţii american ca fiind unul dintre principalele mecanisme prin care Kremlinul a urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale americane din 2016. Rusia a negat implicarea în alegerile din SUA şi, de fapt, încă nu există dovezi incontestabile care să susţină aceste acuzaţii.

De atunci, au crescut apelurile în Washington pentru a forţa RT şi Sputnik să se înregistreze conform unei legi ce este în vigoare de 79 de ani, menită iniţial să restricţioneze propaganda nazistă. În timpul perioadei sovietice, unele organizaţii media în limba rusă, inclusiv publicaţia Pravda şi agenţia de ştiri TASS, au fost înregistrate ca agenţi străini.

În ultimele câteva săptămâni, investigatorii americani au intervievat foşti angajaţi ai celor două organizaţii media ruseşti şi pe unii dintre contractorii lor din domeniul afacerilor, punând întrebări despre managementul şi luarea deciziilor editoriale în cadrul RT şi Sputnik.

Luna trecută, redactorul şef al RT, Margarita Simonian, a declarat că mai mulţi oficiali americani au cerut ca acest canal să fie înregistrat conform legii privind agenţii străini, cunoscută sub numele de FARA.

Departamentul american de Justiţie, care monitorizează FARA, a refuzat în mai multe rânduri să confirme sau să nege emiterea unei astfel de solicitări.

“Considerămcă este îngrijorător, în principiu, faptul că organizaţiilor noastre media nu li se permite să funcţioneze normal”, a precizat Peskov vineri. “Acest lucru este inacceptabil. Este o încălcare a libertăţii de exprimare”.

Simonian a mai declarat joi unei comisii legislative ruse că unii angajaţi ai operaţiunilor media ruseşti din SUA renunţă la locurile lor de muncă.

În plus, Andrei Klimov, parlamentar în camera superioară a Parlamentului rus, a declarat că el şi alţi parlamentari au făcut apel la agenţii guvernamentale nenumite, cerându-le reciprocitate la presiunea raportată asupra RT.

“În Rusia, există aproximativ 40 de operaţiuni media americane. În opinia mea personală, ca expert, discuţia ar trebui să aibă loc în primul rând despre astfel de structuri precum Radio Svoboda, care transmite în limba rusă”, a afirmat Klimov, fiind citat de website-ul de ştiri Fontaka.ru. Radio Svoboda este un serviciul în limba rusă al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL).

Săptămâna trecută, agenţia rusă de stat pentru reglementarea mass mediei, Roskomnadzor, a acuzat CNN de încălcări ale legilor ruseşti privind mass media şi a convocat oficiali ai reţelei de televiziune pentru discuţii.

În declaraţia sa, Roskomnadzor nu a menţionat în ce fel ar fi încălcat CNN legea rusă, dar a adăugat că va continua monitorizarea sistematică a organizaţiilor media străine înregistrate în Rusia.

Roskomnadzor a precizat că CNN trebuie ca până în 11 octombrie să rectifice presupusele încălcări ale legii ruseşti.